Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας υιοθέτησε την πρόταση της αντιπολίτευσης και συγκρότησε διερευνητική επιτροπή, η οποία θα κληθεί να διαλευκάνει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Παράλληλα, η επιτροπή θα διερευνήσει το επίμαχο θέμα των μυστικών πτήσεων της CIA για τη μεταφορά ύποπτων τρομοκρατών σε «μαύρες φυλακές» στην Ευρώπη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Δεν προτίθεμαι να συνεργαστώ για να συλληφθεί ο πατέρας μου», δήλωσε χτες στην εφημερίδα «Μπλιτς» ο Ντάρκο Μλάντιτς, γιος του Σερβοβόσνιου πρώην διοικητή Ράτκο Μλάντιτς. Σημείωσε τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν, εις βάρος της οικογένειας Μλάντιτς που διαβεί στο Βελιγράδι, οι σερβικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας.

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.- Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Κιμ Κίγε Γκουάν έφθασε χτες στο Τόκιο για να συμμετάσχει σε περιφερειακή συνδιάσκεψη για την ασφάλεια στην Ανατολική Ασία, δηλώνοντας πως δε θα απέκλειε μία διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κρίστοφερ Χιλ. Ωστόσο, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συνδιάσκεψη του Τόκιο «δεν έχει καμία σχέση» με τις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου και πως εάν η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επανάληψή τους «γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει».

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός για πρώτη φορά δήλωσε πως δεν αποκλείει μελλοντικά τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας πως αυτό προς το παρόν είναι ασύμφορο γιατί είναι δαπανηρό.

ΜΙΡ ΑΛΙ.- Η κυβέρνηση του Πακιστάν «διεξάγει γενοκτονία των φυλών για λογαριασμό των Αμερικανών», κατήγγειλε χτες ο κληρικός Αμπντούρ Ρέχμαν, σε συγκέντρωση (τζίργκα) 10.000 μελών φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν στη μικρή πόλη Μιρ Αλι, στην οποία πολλοί τοπικοί ηγέτες ζήτησαν να αποσυρθεί ο στρατός από την περιοχή.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Σιναουάτρα πανηγύριζαν χτες τη «νίκη τους», μετά την απόφασή του να παραιτηθεί, ωστόσο η πολιτική κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων των κεντρώων κομμάτων της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι το αν θα συνεχίσουν θα εξαρτηθεί από το αν «ο Σιναουάτρα θα συνεχίσει να τραβά τα σχοινιά από το παρασκήνιο».

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδήλωση αγροτών, κατοίκων μιας πόλης στο βόρειο Μπανγκλαντές, για την έλλειψη υδροδότησης. Ενώ οι διαδηλωτές βάδιζαν προς το σπίτι τοπικού βουλευτή, εξερράγησαν πολλές μικρής ισχύος βόμβες. Η αστυνομία «ερευνά» το συμβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ