Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Κάνουν τις ασκήσεις τους ακριβώς εδώ. Είναι απειλή, όχι μόνο ενάντια σε εμάς, αλλά και ενάντια στην Κούβα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στην Καραϊβική. Ασκηση, με την κωδική ονομασία «Συνεργασία για την Αμερική», που θα διαρκέσει δύο ολόκληρους μήνες και στην οποία συμμετέχουν 4 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου και ενός αεροπλανοφόρου, και 6.500 στρατιώτες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας και του μεγαλύτερου συνδικάτου IG Metall, καθώς το Συνδικάτο, που εκπροσωπεί περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, εμμένει σε αυξήσεις 5%, ενώ οι εργοδότες εμφανίζονται ανένδοτοι προσφέροντας 1,2%. Ετσι το ενδεχόμενο απεργίας από τον ερχόμενο μήνα είναι ορατό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ανακατατάξεων συνέχεια, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, να ανακοινώνει την παραίτησή του αλλά και τον Καρλ Ρόουβ, έναν από τους στενότερους και πιο έμπιστους συμβούλους του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, να εγκαταλείπει τα πολιτικά του καθήκοντα στα πλαίσια της ευρείας αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου, ανακοινώθηκε χτες από πηγές της Προεδρίας. Το ρόλο του στην κυβέρνηση αναλαμβάνει πλέον ο Τζόελ Κάπλαν, που έως σήμερα ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Αν δεν υπάρξει νέα διμερής συμφωνία της Κιργιζίας με τις ΗΠΑ, η βάση των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας θα κλείσει, είπε χτες, δηλώνοντας το αυτονόητο, ο Πρόεδρος της χώρας, Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Η δήλωσή του εξελήφθη ως «απειλή» από τις ΗΠΑ.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Ρωσία Ουίλιαμ Μπερνς για όσα ελέχθησαν σε διάσκεψη για τον βόρειο Καύκασο που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Τζεϊμστάουν». Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο φέρεται να μίλησαν και Τσετσένοι, οι οποίοι κάλεσαν «για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστι». Το «Ινστιτούτο Τζεϊμστάουν» έκανε λόγο για «παρερμηνεία» του Κρεμλίνου και «ανάκληση του σοβιετικού παρελθόντος». Μάλλον του ψυχροπολεμικού, και μάλλον από το ίδιο το Ινστιτούτο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η προσέγγιση της Βοσνίας με το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί «σε ταχύτερους ρυθμούς» αμέσως μόλις συλληφθούν οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, δήλωσε χτες ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας Ανταμ Ινγκραμ...

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι εξάρθρωσαν μία άγνωστη έως σήμερα ισλαμιστική οργάνωση που «προετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τουριστικών και πετρελαϊκών στόχων, αλλά και εναντίον μουσουλμάνων και χριστιανών θρησκευτικών ηγετών». Η οργάνωση φέρεται να λέγεται «Αλ Ταέφα αλ Μανσούνα» με έδρα στα περίχωρα του Καΐρου.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Πάνω από 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία χολέρας τους δύο τελευταίους μήνες στην Αγκόλα, εκ των οποίων οι 118 στην πρωτεύουσα Λουάντα, ανέφερε ο τελευταίος απολογισμός της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.-- Πάνω από 15 άνθρωποι, οι περισσότεροι Αλγερινοί αλλά και μερικοί Ιταλοί, συνελήφθησαν χτες το πρωί στη Νότια Γαλλία και στην Ιταλία από ειδικές τρομοκρατικές δυνάμεις στο πλαίσιο έρευνας σε ισλαμικούς κύκλους για τη χρηματοδότηση ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ