Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η Γενική Εισαγγελία του Ζάγκρεμπ ζήτησε χτες από το Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπρανίμιρ Γκλάβας, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου «Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων» από την ανατολική Κροατία, προκειμένου να του απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά το σερβοκροατικό πόλεμο (1991-1995).

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν χτες από την αντιπροσωπεία Ιαπώνων βουλευτών που επισκέφθηκε περιοχές της Κίνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή περίπου 700.000 χημικών όπλων που άφησαν πίσω τους τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Δείτε το δάσος και όχι το δέντρο» αναμένεται να πει στους συμπολίτες του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος περνά δύσκολες ώρες στην Ντάουνινγκ Στριτ. Σκάνδαλα και ατυχείς δηλώσεις υπουργών τον έφεραν σε δύσκολη θέση. Το χειρότερο: Την Πέμπτη θα στηθούν κάλπες... και εάν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα υποστεί σημαντικές απώλειες τότε οι φωνές που ζητούν την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε ηλικία 97 ετών απεβίωσε o γνωστός οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ που λανσάρισε τον «λαϊκό καπιταλισμό».

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Η δικηγόρος Φατμά Κογιουπινάρ, η οποία βρισκόταν σε απεργία πείνας στη φυλακή της Γκεμπτζέ από την 9η Μάη του 2005 και τη συνέχισε μετά την αποφυλάκισή της, την 10η Μάρτη, απεβίωσε σε σπίτι της Κιουτσουκαρμουτλού της Ιστανμπούλ. Με το θάνατό της, αυξήθηκαν σε 122 οι νεκροί από την απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα Λευκά Κελιά στην Τουρκία. Σε απεργία πείνας βρίσκεται, από την 5η Απρίλη, και ο δικηγόρος Μπεχίτς Αστσί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ