Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι αστυνομικές αρχές του Λονδίνου μετά την πληροφορία ότι άγνωστος έριξε περίεργη «σκόνη» σε χώρο της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν τους χώρους της Βουλής και πραγματοποιούν έρευνες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τα προσωπικά δεδομένα περίπου 2,2 εκατ. στελεχών της εθνοφρουράς και εφέδρων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκλάπησαν το Μάη από την κατοικία ενός κυβερνητικού υπαλλήλου, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, παραδεχόμενοι ότι υπάρχει κίνδυνος αντιποίησης ταυτότητας σε βάρος σχεδόν του συνόλου του εν ενεργεία αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι περιείχε αντίστοιχα προσωπικά δεδομένα 26,5 εκατ. βετεράνων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Απορρίφθηκε από την αμερικανική Γερουσία η πρόταση της κυβέρνησης Μπους περί συνταγματικής απαγόρευσης του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου. Η σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία ήταν 49 υπέρ έναντι 48 κατά, ωστόσο χρειάζονταν 60 ψήφοι για να προχωρήσει.

ΟΤΑΒΑ.- Για κατάστρωση σχεδίου με στόχο τον αποκεφαλισμό του Καναδού πρωθυπουργού κατηγορείται ένας εκ των 17 υπόπτων τρομοκρατών που συνελήφθησαν προ ημερών στη χώρα. Στη δίωξη εις βάρος των υπολοίπων περιλαμβάνονται κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων σε πολυάριθμους στόχους.

ΜΙΡΑΝΣΑΧ.- Εκρηξη βόμβας κόστισε χτες τους τραυματισμούς ενός στρατιώτη και ενός πολίτη και διέλυσε γέφυρα στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Οι επιθέσεις στην περιοχή είναι σχεδόν καθημερινές.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Πάνω από 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 14 τραυματίστηκαν σε νέα βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

ΝΤΑΚΑ.- Περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο βόρειο Μπανγκλαντές μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς, για το οποίο οι πολίτες επέρριψαν την ευθύνη στις αρχές.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η κυβέρνηση της Κίνας έκανε χτες λόγο για «προσβολή» της χώρας και «επέμβαση στα εσωτερικά της» από τις ΗΠΑ μετά την αξίωση που διατύπωσε την Κυριακή η κυβέρνηση Μπους να γίνει «έρευνα» για τα επεισόδια στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

ΜΑΝΙΛΑ.- Για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο πέτυχε να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία η εκ νέου κατάργηση της θανατικής ποινής, που είχε αρχίσει να επανεπιβάλλεται το 1994 και στην οποία είχε επιβληθεί μορατόριουμ το 2000. Η Αρόγιο θέλει να προβάλει το θέμα ως «επίτευγμά της» στη συνάντησή της με τον Πάπα την επόμενη βδομάδα, προσβλέποντας σε πολιτική εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος πολλών πολιτών.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Το διπλασιασμό της δύναμης των 107 Αυστραλών αστυνομικών που έχουν σταλεί στο Ανατολικό Τιμόρ στο πλαίσιο ξένης στρατιωτικής επέμβασης ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως είναι «απαραίτητο» για την «αποκατάσταση της έννομης τάξης» στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Το Σουδάν επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην πρόταση του ΟΗΕ για αντικατάσταση της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ από κυανόκρανους μέχρι το τέλος της βδομάδας, οπότε αναμένεται η έκθεση στρατιωτικών αξιωματούχων ΟΗΕ - ΑΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική σουδανική επαρχία.

ΣΕΟΥΛ.- Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι Μουν κάλεσε χτες τη ΛΔ Κορέας να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα εντείνουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο ορμώμενος από πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που φέρουν την Πιονγιάνγκ να ετοιμάζει νέα πυραυλική δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ