Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισραηλινά αεροπλάνα παραβίασαν, χτες, το λιβανικό εναέριο χώρο, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης. Η λιβανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για να λάβει την απάντηση ότι «αυτό θα γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η "Χεζμπολάχ" δεν εξοπλίζεται μέσω Συρίας».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκτακτη σύσκεψη για τη βία στα σχολεία συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, με αφορμή το νέο μακελειό - το τρίτο σε διάστημα δέκα ημερών - που σημειώθηκε στο σχολείο Νίκελ Μάινς της κοινότητας των Αμις, στην κομητεία Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Ιβο Μίρο Γιόβιτς απερχόμενος εκπρόσωπος των Κροατών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην τριμερή προεδρία της χώρας ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη νίκη του αντιπάλου του Ζέλικο Κόμσιτς, επειδή «δεν τον ψήφισαν αληθινοί Κροάτες»...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, πρωθυπουργός και νικητής των τελευταίων γενικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, δε δέχτηκε χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Σκοπεύει ωστόσο να διατηρήσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος DPS, ενώ κατά πληροφορίες πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών, Ιγκορ Λούκσιτς, για εντολοδόχο πρωθυπουργό.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ιαπωνία και Ρωσία εξέφρασαν χτες την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Νοτιοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, Μπαν Κι Μουν, για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (η θητεία του Κ. Ανάν λήγει στο τέλος του έτους). Ο Μπαν δήλωσε χτες πως εάν εκλεγεί, μεταξύ των πέντε υποψηφίων, θα δώσει βαρύτητα στη διαδικασία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΕΤΑ.-- Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτονομιστών ανταρτών στο Μπαλουχιστάν.

ΠΡΑΓΑ.-- Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Τσέχου πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ έχασε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, όπου από τους 195 παρόντες βουλευτές, μόνο 96 ψήφισαν υπέρ, ενώ κατά ψήφισαν 99 βουλευτές του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» και του «Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί και ο πρόεδρος της χώρας να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Μετά από τρεις τέτοιες άκαρπες προσπάθειες, διεξάγονται πρόωρες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ