Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Δοκιμές δεκάδων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που φθάνουν μέχρι το Ισραήλ, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια ασκήσεων ο ιρανικός στρατός, λίγες μόλις μέρες μετά τα γυμνάσια στον Κόλπο του αμερικανικού στρατού, τα οποία η ιρανική ηγεσία χαρακτήρισε «τυχοδιωκτικά».

ΑΓΚΥΡΑ.- Τους 39 συνολικά έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, κυρίως στα νοτιοανατολικά. Στο μεταξύ, αρκετός θόρυβος προκλήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ για την πράξη ενός άνδρα, ο οποίος πυροβόλησε με πιστόλι έξω από το ιταλικό προξενείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του πάπα, σύμφωνα με το CNN Turk.

ΠΕΚΙΝΟ.- 16 ανθρακωρύχοι που είχαν παγιδευτεί σε ορυχείο της δυτικής Κίνας διασώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε χθες το Νέα Κίνα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα δικό της δίκτυο δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS) με 35 δορυφόρους, επονομαζόμενο Μπαϊντού, έως το 2008. Τέλος, ο συνολικός πλούτος των 40 πλουσιότερων Κινέζων αυξήθηκε κατά 46% τα τρία τελευταία χρόνια φθάνοντας τα 38 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Η επ' αόριστον αναβολή των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Σουδάν μεταξύ Σομαλών ισλαμιστών και μεταβατικής κυβέρνησης που εδρεύει στην Μπαϊντόα αυξάνει τις πιθανότητες εμφύλιας, ακόμη και περιφερειακής σύρραξης (καθώς ενδέχεται εμπλοκή Αιθιοπίας και Ερυθραίας...), εκτίμησε χτες Σομαλός υπουργός.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενας Κοσσοβάρος Αλβανός μεταφραστής σκοτώθηκε και δύο Γάλλοι στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε σε λόφο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΡΙΣΙ.- Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιηθούν απόρρητα έως σήμερα ντοκουμέντα αναφορικά με τη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα και την εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών σ' αυτήν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Κατά 12 μήνες παρέτεινε χτες τη θητεία της αμφιλεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης της Ακτής Ελεφαντοστού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Ο Παναμάς αποδέχτηκε τελικά τη συμβιβαστική πρόταση της Γουατεμάλας και της Βενεζουέλας, όπου μετά το αδιέξοδο των συνεχόμενων ψηφοφοριών συμφώνησαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους για μία θέση μεταξύ των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελός του.

ΣΕΟΥΛ.- Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου Γιουν δήλωσε χτες πως η πρόσφατη βορειοκορεατική δοκιμή δε διαταράσσει την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κορεατική Χερσόνησο και πως η Σεούλ θα διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ