Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ.- Οι εξαμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας είναι πιθανό να επαναληφθούν στις αρχές Δεκέμβρη, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, στο περιθώριο περιφερειακής ασιατικής διάσκεψης στο Βιετνάμ.

ΤΟΚΙΟ.- «Τσουνάμι» ύψους 40 εκατοστών εμφανίστηκε χτες το απόγευμα στις ανατολικές ακτές της νήσου Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία, ύστερα από το σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΠΕΚΙΝΟ. - Η αστυνομία της Κίνας συνέλαβε δύο επιχειρηματίες από την Ταϊβάν που κατηγορούνται για «κατασκοπία» για λογαριασμό της κυβέρνησης της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί ότι αποτελεί κινεζικό έδαφος, δήλωσε Κινέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «United Daily News» (Ταϊπέι). Η σημαντικότερη υπόθεση κατασκοπίας σε διμερές επίπεδο είχε καταγραφεί το 1999, όταν ένας Κινέζος υποστράτηγος και ένας συνταγματάρχης είχαν εκτελεστεί μετά την καταδίκη τους για την πώληση στρατιωτικών μυστικών της Κίνας στην Ταϊβάν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Κηδεύτηκε χτες στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα ο μειονοτικός Ταμίλ βουλευτής Νανταράτζα Ραβιράτζ, πέντε ημέρες μετά τη δολοφονία του από αγνώστους, με χιλιάδες ανθρώπους παρόντες. Στο μεταξύ, άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν τέσσερις εφήβους Ταμίλ στην επαρχία Μπατικαλόα, σύμφωνα με το «TamilNet».

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Τα μέλη του «Μπολιβαριανού Πολιτικού Στρατιωτικού Μετώπου», δηλαδή των λαϊκών δυνάμεων άμυνας, ενεργοποίησαν το «Σχέδιο Κυριαρχία», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μετώπου αντισυνταγματάρχη Εκτος Ερέρα. Στόχος είναι η επαγρύπνηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αποσταθεροποιητικής ενέργειας κατά την εκλογική διαδικασία, αλλά και μετά.

ΚΙΤΟ.- Το «Λαϊκό Μέτωπο», ομπρέλα οργανώσεων δασκάλων και φοιτητών, κάλεσε τα μέλη του, αλλά και αγρότες, ιθαγενείς και εργαζόμενους να ψηφίσουν τον Ραφαέλ Κορέα, που αντιμετωπίζει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον εκλεκτό της Ουάσιγκτον και εκατομμυριούχο Αλβαρο Νομπόα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η κυβέρνηση Μπους ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει τη μήνυση της πρώην πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ και του συζύγου της εναντίον του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ και άλλων αξιωματούχων, που κατηγορούνται ότι αναμείχθηκαν στην αποκάλυψη της ιδιότητάς της, πράξη η οποία είναι ποινικά κολάσιμη στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ