Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Με διαδηλώσεις σε 15 πρεσβείες ξένων χωρών συνέχισαν χτες οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Οαχάκα τον αγώνα τους ενάντια στην κρατική φονική καταστολή και για την αποπομπή του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς. Στο πλευρό της Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα (APPO) βρίσκονται διάφορες πολιτικές, λαϊκές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βολιβία, το PODEMOS και η Εθνική Ενότητα (UN), αποχώρησαν από τη Γερουσία, όπου συζητιέται ο νόμος για τη γη, μία κίνηση ανοιχτής στήριξης στους μεγαλοκτηματίες και μπλοκαρίσματος της υπερψήφισής του. Μάλιστα, τμήματα της αντιπολίτευσης απειλούν με «κινητοποιήσεις» με προφανή στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Φωτιά που ξέσπασε σε τετραώροφο κτίριο, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν βιοτεχνία προϊόντων δέρματος, πιθανώς από βραχυκύκλωμα, κόστισε χτες τη ζωή εννέα εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων δεκατριών στη Δυτική Βεγγάλη της Ανατολικής Ινδίας.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Νέους βομβαρδισμούς θέσεων των Τίγρεων, της αυτονομιστικής οργάνωσης της μειονότητας των Ταμίλ, έκανε χτες η πολεμική αεροπορία της Σρι Λάνκα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αύξηση 30% των επισήμως παραδεδεγμένων κρουσμάτων του ΕΪΤΖ στην Κίνα κατέγραψε το υπουργείο Υγείας της χώρας, με 183.733 φορείς και 40.667 νοσούντες. Σύμφωνα με την «Ημερησία της Κίνας», η αύξηση αποδίδεται στην «καλύτερη απογραφή», «στη χρήση ναρκωτικών» και «στο σεξ χωρίς προφυλάξεις». Ως ανησυχητική τάση το υπουργείο επισημαίνει τη διάδοση του ιού σε ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού πέραν αυτών που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου».

ΡΟΥΝΤΑ ΣΛΑΣΚΑ.-- Οκτώ είναι οι νεκροί ανθρακωρύχοι από την προχτεσινή έκρηξη σε ορυχείο της Νότιας Πολωνίας, ενώ μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρξαν περισσότερες πληροφορίες για τους υπόλοιπους 15 αγνοούμενους και οι ομάδες διάσωσης έπρεπε να απομακρυνθούν εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αερίου. Τα εργατικά σωματεία πάντως καταγγέλλουν ότι η ασφάλεια στα ορυχεία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της έλλειψης επενδύσεων και των μαζικών απολύσεων των τελευταίων χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ