Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΛΔ Κονγκό αποφάνθηκε χτες βράδυ πως είναι «αβάσιμες» οι κατηγορίες του αντιπολιτευόμενου υποψήφιου για την προεδρία, Ζαν Πιερ Μπέμπα, για εκλογική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη, επιβεβαιώνοντας έτσι τη νίκη του Τζόζεφ Καμπίλα. Νωρίτερα (το Σαββατοκύριακο) κυανόκρανοι του ΟΗΕ συγκρούστηκαν με ένοπλους λιποτάκτη Κογκολέζου στρατηγού που σχεδίαζε επιθέσεις στο Σάκε της ανατολικής ΛΔ Κονγκό.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κροάτη πρωθυπουργού Ιβο Σαναντέρ κατέληξαν το Σάββατο οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών βασικής, μέσης και ανώτερης που πραγματοποίησαν απεργία την περασμένη βδομάδα. Αποφασίστηκαν σταδιακές μισθολογικές αυξήσεις ως και 60% μέσα στην επόμενη εξαετία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Αυξημένα μέτρα ασφάλειας έλαβε χτες η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επικαλούμενη προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική απειλή.

ΤΟΚΙΟ.- Επιδρομή στα γραφεία οργάνωσης της βορειοκορεατικής παροικίας στο Τόκιο έκανε χτες η ιαπωνική αστυνομία, συλλαμβάνοντας μία γυναίκα μέλος της οργάνωσης, κατηγορώντας την ότι επιχείρησε να μεταφέρει στη ΛΔ Κορέας παράνομα ιατρικές προμήθειες.

ΣΕΟΥΛ.- Μετά την εξακρίβωση νέου κρούσματος γρίπης των πτηνών σε φάρμες νοτίως της κορεατικής πρωτεύουσας, οι αρχές ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να θανατώσουν (εκτός απ' τα χιλιάδες πουλερικά που ήδη εξόντωσαν) αδέσποτες ή οικόσιτες γάτες και σκύλους...

ΠΑΡΙΣΙ.- Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την απουσία μόνο του πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έγινε η επίσημη ανακήρυξη της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έθεσε ως βασικούς άξονες της προεκλογικής της εκστρατείας την καταπολέμηση του ρατσισμού, της κοινωνίας των δύο ταχυτήτων, την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της φτώχειας και την ασφάλεια, χρησιμοποιώντας συσπειρωτικό λόγο. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου «Antonov 74» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και 6 μέλη του πληρώματος. Δύο στρατιώτες επέζησαν.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Πολωνία έφεραν ένα «πλήγμα» στο κυβερνητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», καθώς τη δημαρχία της Βαρσοβίας την κέρδισε το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Λαϊκή Πλατφόρμα» με 53,2% έναντι του 46,8%. Συνολικά, το κυβερνητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» έχασε αρκετή από την επιρροή του στις μεγάλες πόλεις, ενώ σημείωσε αύξηση σε μικρότερες πόλεις και σε αγροτικές περιοχές.

ΚΙΕΒΟ.- Το 50% των Ουκρανών δηλώνει ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο το 20,3% τάσσεται υπέρ και το 29,7% εμφανίζεται αναποφάσιστο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διοίκησης του Κιέβου, που διενήργησε δημοσκόπηση την περίοδο 23 Οκτώβρη με 6 Νοέμβρη του 2006.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. - Η χούντα της Ταϊλάνδης πρότεινε να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος που επέβαλε την 19η Σεπτεμβρίου να αρθεί σε 40 από τις 76 επαρχίες της χώρας. Ο αρχιπραξικοπηματίας στρατηγός Σόντι Μπουνγιαραντγκλίν προέβλεψε ότι η άρση του θα έχει «θετική πολιτική και ψυχολογική απήχηση» στη χώρα. Ωστόσο, η χούντα μετέθεσε την ευθύνη της απόφασης στην κυβέρνηση που έχει διορίσει, ούτως ώστε «αν συμβεί κάτι, υπεύθυνος να θεωρηθεί ο πρωθυπουργός» της.

  • Περίπου 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο τρένων χτες στην Ταϊλάνδη.

ΠΕΚΙΝΟ. - Συνολικά 77 εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία σκοτώθηκαν σε τρία δυστυχήματα στις επαρχίες Σανσί, Γιουνάν και Χαϊλοτζιάνγκ τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, συνολικά 3.726 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε πάνω από 2.300 δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Κίνα τους πρώτους 10 μήνες του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ