Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Με επίσημη ανακοίνωση, μετά από αρκετούς μήνες σιωπής, αντέδρασε η «Χεζμπολάχ» στους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι έχασε 600 - 800 μαχητές της κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης, Μαχμούντ Κόματι, η οργάνωση έχασε 250 μαχητές της.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σε διάλογο κάλεσε, για άλλη μια φορά, μέσω συνέντευξής του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ, την ισραηλινή και την αμερικανική ηγεσία. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ παραδέχτηκε ότι η χώρα του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί ισραηλινή επίθεση, ενώ απαντά στις κατηγορίες ότι η Συρία προμηθεύει με όπλα και πυραύλους τη «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο, αναρωτώμενος ειρωνικά: «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό με τόσα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης; Δεν είναι χάπια οι πύραυλοι να κρύβονται»...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέα τοπικά συμβούλια, αλλά και τα μέλη του νέου Συμβουλίου των Ειδικών, ενός από τους ισχυρότερους θρησκευτικούς θεσμούς της χώρας, που ελέγχει ακόμη και τον Ανώτατο Θρησκευτικό ηγέτη. Για πολλούς, οι εκλογές αυτές είναι η πρώτη δοκιμασία για τη δημοφιλία και την επιρροή του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και των πολιτικών τους συμμάχων. Αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το βράδυ της Κυριακής.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Ενταση επικρατεί στο εμιράτο του Μπαχρέιν, καθώς η σιιτική αντιπολίτευση, που εξασφάλισε το 43% των εδρών στο 40μελές Κοινοβούλιο στις εκλογές του Νοέμβρη μποϊκοτάρισε, χτες, τελετή ορκωμοσίας ενώπιον του βασιλιά, καταγγέλλοντας «την περιθωριοποίησή τους στην άσκηση εξουσίας από τη σουνιτική μειοψηφία που ελέγχει το θρόνο». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, θα ακολουθήσουν και άλλες διαμαρτυρίες».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ανακοίνωσε χτες στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, πως το Πεκίνο υποσχέθηκε «μεγαλύτερη συναλλαγματική ευελιξία» στην ισοτιμία του γουάν με το δολάριο. Παράλληλα, αντιπροσωπείες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων ανακοίνωσαν συμφωνίες για στενότερη διμερή συνεργασία στην προώθηση «του εμπορίου, των ελεύθερων αγορών, της περιβαλλοντικής προστασίας και της ανάπτυξης καθαρότερων μορφών ενέργειας».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το άνοιγμα γραφείου του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι ανακοίνωσε χτες ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες λέγοντας πως η εξέλιξη φανερώνει «τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια». Αυτό, μόλις επτά χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

ΤΖΑΜΟΥ.-- Ινδικά στρατεύματα πυροβόλησαν θανάσιμα δύο ισλαμιστές μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Χεζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν» στην περιοχή Ντόντα, που βρίσκεται στον ινδικό τομέα του Κασμίρ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν σε πλατφόρμα της πετρελαϊκής SHELL απαγάγοντας τρεις Νιγηριανούς εργαζόμενους, σκοτώνοντας άλλον έναν και αναγκάζοντας την εταιρεία να σταματήσει την ημερήσια παραγωγή 12.000 βαρελιών αργού πετρελαίου στη νότια πολιτεία της Νιγηρίας Μπαγέλσα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τουλάχιστον 500.000 εκτάρια δασικής έκτασης έχουν αποτεφρώσει οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονται επί μέρες στη Νοτιοανατολική Αυστραλία.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Κατολισθήσεις σε δύο χωριά στη Σουμάτρα της Ινδονησίας είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων, ενώ ανεξακρίβωτος αριθμός άλλων έχει εγκλωβιστεί στις λάσπες.

ΡΩΜΗ.-- Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν χτες στην Ιταλία, καθώς οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας «Αλιτάλια» κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας και την πιθανότητα μαζικών απολύσεων. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, που κατέχει το 49,9% των μετοχών της αεροπορίας, ανακοίνωσε ότι ζητά αγοραστές για το 30% των μετοχών αυτών.

ΚΙΤΟ.-- Οι διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στο Εκουαδόρ και την Κολομβία κινδυνεύουν να διαταραχτούν σοβαρά, όπως κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, αν η γειτονική χώρα δε σταματήσει τους ψεκασμούς με επικίνδυνα χημικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Πρόκειται για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κολομβία στον «λεγόμενο» «πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά», που στην πραγματικότητα απειλεί τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και επιδιώκει την εκκένωσή της για να διεξαγάγει πιο αποτελεσματικά τον πόλεμο ενάντια στο ένοπλο αντάρτικο και το λαϊκό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ