Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα βρίσκονται οι συνομιλίες των πέντε χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξε, χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, διέρρευσε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί ιδιαιτέρως η ναυτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο «σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ιράν». Ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ, πάντως, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Νέο γύρο συναντήσεων με τις ηγεσίες των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, άρχισε, χτες, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος επέστρεψε στο Λίβανο. Λεπτομέρειες των επαφών δεν έγιναν γνωστές, αν και ο Μούσα δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΜΟΣΧΑ.-- «Ανοιχτός στο διάλογο για όλα τα θέματα» δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος, ο οποίος άρχισε χτες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, όμως, συμπλήρωσε ότι «δεν προτίθεται να υπακούει σε οδηγίες που θα δίνουν οι ΗΠΑ».

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε χτες τη δημοσιογράφο Ιπέκ Τσαλισλάρ, που δικαζόταν για «προσβολή» του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, σε βιβλίο της με επίκεντρο τη σύζυγό του.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό κήρυξε χτες μονοήμερη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους διορισμούς 14 πρεσβευτών του Νεπάλ από την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--«Αναγκαία» χαρακτήρισε χτες τη διατήρηση του στρατιωτικού νόμου σε μεγάλα τμήματα της Ταϊλάνδης ο πραξικοπηματίας στρατηγός Σόντι Μπουνγιαραντγκλίν, αιτιολογώντας την παράτασή της σε μια απόπειρα προληπτικής κατάπνιξης κάθε αντίδρασης στη χούντα που έχει επιβάλει με τις ευλογίες του βασιλιά Μπουμπιμπόλ Αμπντουλγιαντέτζ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Μετά τον ισχυρό σεισμό 5,5-5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κόστισε επτά ζωές στη Σουμάτρα, εκατοντάδες Ινδονήσιοι αρνούνταν χτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των ισχυρών μετασεισμών. Ο σεισμός κατέστρεψε πάνω από 800 σπίτια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η αστυνομία στην Κίνα ανακοίνωσε ότι έκλεισε επτά «παράνομες τράπεζες» που κατηγορούνται για το «ξέπλυμα» περίπου 14 δισ. γιουάν, ή 1,75 δισ. δολαρίων φέτος, και συνέλαβε 44 υπόπτους σε πολλές μεγάλες πόλεις. Οι αρχές αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος που αποσπούν συμμορίες εγκληματιών σημειώνουν «εκρηκτική» αύξηση, σύμφωνα με το BBC.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Σρι Λάνκα υποστήριξαν ότι αντάρτες της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ «απήγαγαν» 21 εφήβους σε σχολείο λίγες μέρες πριν γίνουν οι ετήσιες εθνικές εξετάσεις. Επίσης χτες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις αντάρτες των Τίγρεων σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες της φιλοκυβερνητικής παράταξης του συνταγματάρχη Καρούνα, που έχει αποσκιρτήσει από τις τάξεις τους.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Λισαβόνας προχώρησαν χτες σε στάσεις εργασίας, απαιτώντας την παράταση της συλλογικής σύμβασής τους που λήγει το 2007. Πρόκειται για την 8η τέτοια διαμαρτυρία το 2006, ενώ το σωματείο των εργαζομένων έχει ήδη κηρύξει άλλες δύο νέες στάσεις εργασίας για τις 9 και 11 του Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ