Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Συνάντηση με τον Τζ. Ου. Μπους θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για να συζητήσουν, όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων τις μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Εθνη, την «προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «διατήρηση» της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ._ Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 θεωρούνται αγνοούμενοι στο νησάκι Σανγκίχε της Ινδονησίας μετά από κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

ΣΕΟΥΛ._ Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Σονγκ Μιν-Σουν ανακοίνωσε χτες πως Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα συμφώνησαν να απευθύνουν εκ νέου «σαφές μήνυμα» στη ΛΔ Κορέας για να την πείσουν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να αποποιηθεί τα πυρηνικά της προγράμματα.

ΠΕΚΙΝΟ._ Υπόγειες τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας προκάλεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Times, η «καταδίωξη» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Κίτιχοκ από κινεζικό υποβρύχιο της κλάσης Σονγκ.

ΣΕΜΠΟΥ._ Η σύνοδος των χωρών-μελών της ASEAN στις Φιλιππίνες το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να συμπεριλάβει μια διακήρυξη, αν όχι μια συμφωνία, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ._ Τριήμερη απεργία κήρυξε χτες μια ομάδα που αποσχίστηκε από το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό, η οποία διεκδικεί αυτονομία για την περιοχή Τεράι, στο κεντρικό τμήμα του Νεπάλ. Στο μεταξύ, στελέχη του ΚΚ Ν-Μ εξέφραζαν χτες την ελπίδα ότι θα καταλάβουν πλειοψηφία και θα σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._ Η κυβέρνηση της Ινδίας απείλησε χτες να χρησιμοποιήσει την πολεμική αεροπορία εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στο Ασαμ, μετά τις επιθέσεις με 69 νεκρούς τις προηγούμενες μέρες.

ΚΙΤΟ._ Σε μία στροφή 180 μοιρών το Κόμμα Πατριωτικής Κοινωνίας - PSP, ανακοίνωσε ότι πλέον στηρίζει την προσπάθεια του εκλεγμένου προέδρου Ραφαέλ Κορέα και τη μέχρι σήμερα μειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις τελικά, οι οποίες θα στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, να αποτελούν πλέον την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, 3 μέρες πριν την ορκωμοσία Κορέα, τη Δευτέρα.

ΜΑΔΡΙΤΗ._ Η ισπανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε χτες, αναμένει από την Ιντερπόλ το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία Εστέλα Μαρτίνες Περόν, για να «δρομολογηθούν» οι νομικές διαδικασίες που αφορούν την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Περόν αφορά την τυχόν εμπλοκή της στην εξαφάνιση του αριστερού Εκτορα Αλντο Φαγέτι Γαλέγο κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας της.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Οι αμερικανικές πολιτείες όπου περισσότεροι πολίτες κατέχουν όπλα, έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ