Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Κρίσιμη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου του Εκουαδόρ, γίνεται σήμερα με θέμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης τον Απρίλη, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Το λαϊκό κίνημα έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων υπεράσπισης της Συνταγματικής Συνέλευσης και δηλώνει έτοιμο για αγώνες εάν το Κοινοβούλιο δε σεβαστεί το λαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επιστολή εξερράγη στα χέρια μιας υπαλλήλου σε γραφεία εταιρείας στο κέντρο του Λονδίνου, η οποία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Το περιστατικό διερευνά η βρετανική αστυνομία, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται το σύστημα διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τραγικό θάνατο βρήκαν 32 ανθρακωρύχοι, όταν σημειώθηκε έκρηξη μεθανίου σε δύο γειτονικά ορυχεία στη Βορειοανατολική Κολομβία, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εξι άνθρωποι κινεζικής καταγωγής, βρέθηκαν δολοφονημένοι σε εστιατόριο στην πόλη Ζίτενσεν της Βορείου Γερμανίας. Οι αρχές έχουν προβληματιστεί από αυτή την ομαδική δολοφονία, καθώς ορισμένοι από αυτούς ήταν δεμένοι.

ΣΕΟΥΛ.-- Σε τριετή ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας ΧΙΟΥΝΤΑΪ, 68χρονος Τσανγκ Μονγκ-Κου. Κρίθηκε ένοχος για κατάχραση και ιδιοποίηση 74 εκατ. δολαρίων από τα αποθεματικά της εταιρείας, για ιδιωτικούς σκοπούς και «λάδωμα» κυβερνητικών αξιωματούχων. Συνήγοροι υπεράσπισης του Τσανγκ ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νότιο Νεπάλ, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές της μειονότητας των Μαντέσι, που ζητούν αυτονομία, και δυνάμεις της αστυνομίας, Αστυνομικοί φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν βρει το θάνατο 17 άνθρωποι και η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Την Κομισιόν της ΕΕ καθώς και επτά χώρες μέλη της ΕΕ κάλεσε χτες η κυβέρνηση των Φιλιππίνων να τη «βοηθήσουν» στη διαδικασία έρευνας για τις 800 πολιτικές δολοφονίες που φέρονται να έχουν διαπράξει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΕΕ μάλλον θα κληθεί να βοηθήσει στο «ξέπλυμα» της πολιτικής ευθύνης για τη συνεχιζόμενη σφαγή των αριστερών.

ΟΣΛΟ.-- Κατά 30% αυξήθηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας των εφήβων στη Νορβηγία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το νορβηγικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και δημοσιοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμπορίας ναρκωτικών και αλκοόλ, αλλά και στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ύστερα σημαντικές διαφορές που είχε εκφράσει στον Πολωνό πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά το χειρισμό που έπρεπε να έχει η χώρα του για την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία, σύμφωνα με το «Ρόιτερ» που επικαλείται αναφορές του πολωνικού Τύπου.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λουσάνα στη χώρα των Βάσκων προκαλώντας πυρκαγιά που επεκτάθηκε στη σκεπή του κτιρίου του σταθμού, ύστερα από τη σύλληψη 18 νεαρών - μελών οργανώσεων που σχετίζονται με την ΕΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ