Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Κόμπερν Βάλι της Νότιας Αυστραλίας, εργάτης σφαγείου που μολύνθηκε από θανατηφόρο βακτηρίδιο άνθρακα.

ΣΕΟΥΛ.-- Νέο πλήγμα δέχτηκε χτες το κυβερνών κόμμα ΟΥΡΙ του Νοτιοκορεάτη προέδρου Ρο Μου-Χγιουν μετά την παραίτηση 23 βουλευτών του κόμματός του, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν δικό τους κόμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών στο τέλος του χρόνου.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία «Japan Airlines» ανακοίνωσε χτες πρόγραμμα εταιρικής αναδιοργάνωσης και 4.300 απολύσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας τριετίας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σε κλινικές και ιατρικά κέντρα εφαρμόζουν πλέον οικογένειες μουσουλμάνων σε αναπτυσσόμενες χώρες τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών τους αναφέρει έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. Το φαινόμενο, που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στη σωματική και ψυχική υγεία, αφορά ετησίως τουλάχιστον 3.000.000 κορίτσια. Παρατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονα σε Αίγυπτο, Κένυα, Σομαλία, Τζιμπουτί και Υεμένη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εναν Φιλιππινέζο εργαζόμενο σε πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία στο Δέλτα του Νίγηρα απήγαγαν χτες ομάδες ενόπλων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τη νέα κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Καμπίλα. Πρωθυπουργός είναι ο 81χρονος Αντουάν Γκιζένγκα (πρώην συνεργάτης του δολοφονημένου από τη CIA πρώην προέδρου της χώρας Πατρίς Λουμούμπα), υπουργός Εξωτερικών ο Μπούσα Νγιαμουίσι και υπουργός Γεωργίας ο Ζάνγκα Μομπούτου (γιος του αποθανόντος στυγερού δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο).

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία πραγματοποίησαν χτες ξεχωριστές πορείες στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων πόλεων της Ρουμανίας απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τόνισαν πως αν η κυβέρνηση δε δεχτεί τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε γενική απεργία σε δύο εβδομάδες.

ΚΙΕΒΟ.-- Τα δύο κόμματα της λεγόμενης «Πορτοκαλί Επανάστασης», το κόμμα «Η Ουκρανία Μας» του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιουσένκο και το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο ξαναενώθηκαν για να δημιουργήσουν μια κοινή αντιπολιτευόμενη δύναμη, όπως ανακοίνωσαν, και απαίτησαν πρόωρες εκλογές και την ακύρωση των συνταγματικών αλλαγών που στόχο έχουν τον περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου της χώρας.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Αγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν δύο βουδιστές, έναν πυροσβέστη και έναν εργάτη, σε επιθέσεις χτες στις νότιες επαρχίες Πατάνι και Ναρατιβάτ της Ταϊλάνδης. Οι αρχές θεωρούν ότι οι φόνοι εντάσσονται στην εξέγερση των ισλαμιστών αυτονομιστών που μαίνεται στη χώρα από το 2003.

  • Ο διορισμένος από τη χούντα «πρωθυπουργός» Σουλανόντ υπέστη, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», που επικαλείται μια (αμφίβολης αξιοπιστίας) δημοσκόπηση εντός Ταϊλάνδης, καθίζηση της «δημοτικότητάς» του, που «έπεσε στο 48%». Η δημοσκόπησε έγινε σε δείγμα 4.334 ανθρώπων στις 18 από τις 76 επαρχίες της χώρας - είναι εύλογο να υποτεθεί ότι επιλέχτηκαν προσεκτικά. Παρ' όλ' αυτά, πάνω από το 50% όσων ρωτήθηκαν επισήμαναν ότι η χουντική κυβέρνηση επιδείνωσε τα προβλήματα των Ταϊλανδών αγροτών.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα βομβάρδισαν χτες τοποθεσίες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου φέρονται να υπήρχαν «θέσεις των ανταρτών» της αυτονομιστικής οργάνωσης «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ. Στην πρωτεύουσα, όπου εορταζόταν η επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας της Σρι Λάνκα (1948 - από τη Βρετανία) εξερράγη χειροβομβίδα τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άτομα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Νατουάρ Σιχ υποστήριξε χτες ότι η αποπομπή του από την κυβέρνηση του Κογκρέσου έγινε κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, διότι είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, και χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος του σκανδάλου σχετικά με το πρόγραμμα «πετρέλαιο - αντί τροφίμων» του Ιράκ ώστε να αποκαθαρθεί το όνομα του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όπως είπε.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Αλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε διαδήλωση στο νότιο τμήμα του Νεπάλ από μέλη της μειονότητας Μαντέσι, που ζητούν αυτονομία. Στο μεταξύ, το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει διαδηλώσεις για να πιέσει την κυβέρνηση - στην οποία συμμετέχει - να επιταχύνει τη διαδικασία μετάβασης της χώρας σε δημοκρατικό καθεστώς, την κατάρτιση νέου συντάγματος, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτειακό και τη διοργάνωση εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ