Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΛΙΝ.- Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Εσθονία για το 101μελές Κοινοβούλιο, σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο αχαλίνωτος αντικομμουνισμός, με νόμους που προβλέπουν καταστροφή σοβιετικών μνημείων και μέρα «πένθους» τη Μέρα Απελευθέρωσης του Τάλιν από τον Κόκκινο Στρατό.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε χτες επίσημα τον Ραμζάν Καντίροφ για τη θέση του Προέδρου της Τσετσενίας, σύμφωνα με ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΠΑΡΙΣΙ.- Επτά μονάδες παραπάνω από την υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, φαίνεται να συγκεντρώνει στο β` γύρο των Προεδρικών ο Νικολά Σαρκοζί, με βάση τελευταία δημοσκόπηση. Χθες, ανακοινώθηκε και το τελικό πρόγραμμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Στις 16 Μάρτη κλείνει ο κατάλογος των προεδρικών υποψηφίων. Στις 22 Απρίλη θα διεξαχθεί ο α` γύρος και στις 5 Μάη ο β` γύρος. Στις 10 Ιούνη θα γίνει ο α` γύρος των βουλευτικών εκλογών και στις 17 ο β` γύρος.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (!) συμμετείχαν στην εκκένωση κτιρίου που βρισκόταν υπό κατάληψη από το 1982, δεδομένου του προβλήματος στέγης στην πόλη. Το κτίριο ανήκε στο δήμο, που όμως το πούλησε σε μια χριστιανική οργάνωση που ζήτησε την παρέμβαση των αρχών. Οι καταληψίες υποστηρίζουν ότι με βάση το δανικό νόμο, το κτίριο, εφόσον χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να πουληθεί. Σημειώθηκαν συγκρούσεις και έγιναν περισσότερες από 70 συλλήψεις.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο νεκρούς και 30 τραυματίες προκάλεσε βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου ενός αστυνομικού διευθυντή στο κέντρο της πόλης Φάραχ, στο δυτικό Αφγανιστάν. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο διευθυντής. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, ενημερώνοντας τη Γερουσία, υποστήριξε ότι, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται κλιμάκωση των επιθέσεων των Ταλιμπάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008 ανακοίνωσε χτες ο 70χρονος Γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακ Κέιν, βετεράνος του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Βιετνάμ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Σχεδόν εν κρυπτώ έφθασαν χτες στην Μπαϊντόα της Σομαλίας οι πρώτοι 30 Ουγκαντέζοι στρατιώτες της δύναμης Αφρικανικής Ενωσης που υποτίθεται πως θα ανέλθει προοδευτικά σε 8.000 στρατιώτες για να αντικαταστήσει τις αιθιοπικές δυνάμεις κατοχής.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Δέκα Γάλλοι τουρίστες απήχθησαν χτες από ομάδα αγνώστων σε περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ.- Ενα οκτάχρονο αγόρι σκοτώθηκε χτες από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Σιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ