Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τη μείωση της τεχνολογικής βοήθειας προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενέκρινε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο πλαίσιο της απόφασης 1737 του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τον περασμένο Δεκέμβρη, που επιβάλλει κυρώσεις στην Τεχεράνη εφόσον δεν τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ.-- Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των κινητοποιήσεων λαϊκών και κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στη μη τήρηση των δεσμεύσεών της αναφορικά με τις πιο φτωχές περιοχές. Οι διαδηλωτές μετά τη βία ανακοίνωσαν την εντατικοποίηση των αγώνων τους, απεργίες και νέες διαδηλώσεις, ενώ διεύρυναν την ατζέντα των αιτημάτων τους, απαιτώντας φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, αύξηση μισθών, αλλά και Συνταγματική Συνέλευση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μετά από διήμερη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές, με 337 υπέρ έναντι 224 κατά, στήριξαν την πρόταση να είναι εκλεγμένο το σύνολο των μελών του συγκεκριμένου Σώματος. Η πρόταση αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην ατζέντα των δύο Σωμάτων μετά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, τον ερχόμενο Οκτώβρη, αν και δε διαφαίνονται πιθανότητες να υιοθετηθεί ως νόμος του κράτους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πολιτικό μήνυμα υπέρ της μεταρρύθμισης της άνω Βουλής των Λόρδων κρίνεται ως ιστορικό.

ΑΝΟΪ.-- Απέτυχαν οι συνομιλίες Βορειοκορεατών - Ιαπώνων αξιωματούχων στο Ανόι του Βιετνάμ, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αιτία η επιμονή των Ιαπώνων για επιστροφή ομοεθνών τους που απήχθησαν από Βορειοκορεάτες κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80, και τους οποίους η Πιονγιάνγκ θεωρεί νεκρούς...

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τηλεοπτικό μήνυμα θα απευθύνει στο γαλλικό λαό, την Κυριακή, ο Πρόεδρος Σιράκ, στο οποίο και θα αποσαφηνίσει αν θα θέσει, και πάλι, υποψηφιότητα ή αν θα υποστηρίξει τον Σαρκοζί ή αν απλώς θα αποσυρθεί. Την ίδια ώρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον κεντροδεξιό Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής των Φιλελευθέρων που συνεργάζονται κυβερνητικά με τους γκολικούς του Σαρκοζί, να συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο 20% των ψήφων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος που προβλέπει την εκθρόνιση του βασιλιά Γκιανέντρα υπέβαλλε στην προσωρινή Βουλή του Νεπάλ το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό. Αν και η τύχη της μοναρχίας προβλεπόταν να αποφασιστεί από τη συντακτική συνέλευση στα μέσα Ιούνη, οι μαοϊκοί αντιτάσσουν ότι το θέμα της μοναρχίας πρέπει να λυθεί άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ