Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Ανέβηκαν οι τόνοι» στον προεκλογικό αγώνα για την Προεδρία μετά από την αντιπαράθεση του Σαρκοζί και της Ρουαγιάλ με αφορμή τα σφοδρά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και νεαρών, την περασμένη βδομάδα, στο σταθμό-κόμβο Γκαρ ντι Νορ, μετά από τον εντοπισμό ενός καταγόμενου από το Κονγκό νεαρού χωρίς εισιτήριο. Η Ρουαγιάλ είχε κατηγορήσει την «πολιτική αποκλεισμού» του Σαρκοζί για τα οξυμένα πνεύματα και αυτός της ανταπέδωσε δηλώνοντας ότι «υποστηρίζει ταραξίες και κλέφτες». Η Ρουαγιάλ ζήτησε σεβασμό στο πρόσωπό της και όχι «ταπεινώσεις και προσβολές», για να εισπράξει το χαρακτηρισμό «υστερική» από τον Σαρκοζί.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Επίθεση ενόπλων σε πηγή που φρουρούσε περίπολος στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη μεθόριο της σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ με το Τσαντ είχε το Σαββατοκύριακο ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Σενεγαλέζων στρατιωτών της ΑΕ. Απ' το 2004, οπότε ξεκίνησε η ανάπτυξη στρατιωτών της ΑΕ στο Νταρφούρ, έως σήμερα έχουν σκοτωθεί σε παρόμοιες επιθέσεις 16 Αφρικανοί στρατιώτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ομάδα Βρετανών γενετιστών κατάφερε να δημιουργήσει από καλλιέργεια βλαστοκυττάρων βαλβίδα καρδιάς, αναφέρει η βρετανική «Γκάρντιαν», που υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί έως το 2010. Ο καθηγητής καρδιολογίας, διεθνούς κύρους, σερ Μακντί Γιακούμπ, φέρεται να δήλωσε πως «η προοπτική να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη καρδιά από βλαστοκύτταρα δεν είναι ουτοπική αλλά ένα φιλόδοξο σχέδιο που πλέον δεν είναι ακατόρθωτο».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Αλλους δύο Λιβανέζους εργάτες σε εταιρείες κατασκευών απήγαγαν χτες Νιγηριανοί ένοπλοι στην πολιτεία Μπαγέλσα στο Δέλτα του Νίγηρα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε χτες δεκάδες επίδοξους διαδηλωτές που ετοιμάζονταν να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ να αποπέμψει τον ανώτατο δικαστή Ι. Μ. Τσόντρι.

ΝΤΑΚΑ.-- Ο επικεφαλής του στρατού του Μπανγκλαντές είπε χτες ότι η «δημοκρατία οδήγησε σε διαφθορά, παραβιάσεις δικαιωμάτων και εγκληματικότητα που απειλούν την επιβίωση του κράτους», σηματοδοτώντας τη συνέχιση της ειδικής μορφής διακυβέρνησης από τεχνοκράτες που υποστηρίζει ο στρατός. Πολλοί αναλυτές διαβλέπουν ένα άτυπο πραξικόπημα.

KITO.-- Οι αμφιβολίες εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες ως προς την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου του Εκουαδόρ μετά τη διακοπή τους από τον Πρόεδρο Χόρχε Σεβάγιος, την προηγούμενη βδομάδα, γεγονός που θα σημάνει και την όξυνση της συνταγματικής και πολιτικής κρίσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία για σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ