Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Την πρόθεση να απολύσει 7.000 εργαζόμενους μέχρι το 2010 ανακοίνωσε χτες η ταχυδρομική εταιρεία της Ολλανδίας «TNT NV», ενώ πρόσθεσε ότι θα «παγώσει» τους μισθούς των 58.000 εργαζομένων μέχρι να ολοκληρωθεί το λεγόμενο πρόγραμμα αναδιάταξης της εταιρείας.

ΤΑΛΙΝ.-- Ο Πρόεδρος της Εσθονίας διόρισε χτες τον ηγέτη του «Μεταρρυθμιστικού Κόμματος» Αντρους Ανσίμ, πρωθυπουργό της χώρας και του ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος πρώτος αντιπρόεδρος, Σεργκέι Ιβανόφ, προέτρεψε χτες τους Ρώσους να μην κάνουν διακοπές στην Εσθονία και να μην αγοράζουν γαλακτοκομικά προϊόντα από αυτή τη χώρα σαν αντίδραση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Εσθονίας να απομακρύνει το αντιφασιστικό μνημείο του χάλκινου στρατιώτη «Αλιόσα», του απελευθερωτή της Εσθονίας από το ναζιστικό ζυγό.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές της Βενεζουέλας αλλά και η Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Βενεζουέλας καθώς ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Γιαρακουί, Εδουάρδο Λίπι, διέφυγε από τη φυλακή όπου κρατούνταν εν αναμονή της δίκης του για υπονομευτικές ενέργειες και προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό. Παράλληλα η κυβέρνηση διέταξε τη σύλληψη μελών των αρχών της φυλακής που σύμφωνα με τις πληροφορίες δωροδοκήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν στη δραπέτευση. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο κρούσμα καθώς και ο υπόδικος Κάρλος Ορτέγκα, δραπέτευσε το περασμένο καλοκαίρι.

ΛΙΜΑ.-- Διαταγές προς την πολεμική αεροπορία για βομβαρδισμό περιοχών στη ζώνη της ζούγκλας όπου «βρίσκονται εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικών», έδωσε χτες ο πρόεδρος της χώρας Αλαν Γκαρσία, προφανώς «δίνοντας εξετάσεις» στις ΗΠΑ και προσπαθώντας να κατευνάσει αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν μεγάλη στρατιωτική βάση στη ζώνη της ζούγκλας, προς αντικατάσταση της βάσης της Μάντα, στο Εκουαδόρ, την οποία θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν.

ΟΝΙΑΡΑ.-- Σε πάνω από 30 ανέρχονται οι νεκροί και σε τουλάχιστον 2.000 οι πλημμυροπαθείς άστεγοι απ' το προχτεσινό τσουνάμι στα Νησιά του Σολομώντα στο νότιο Ειρηνικό, ανακοίνωσαν χτες τοπικές αρχές.

ΚΑΪΡΟ-ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αραβες, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες ξεκίνησαν χτες στο Κάιρο συνομιλίες για τον τερματισμό συγκρούσεων μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ισλαμιστών στη Σομαλία. Το ίδιο 24ωρο, 10 Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ινδικό μεταγωγικό πλοίο που μετέφερε 800 μετρικούς τόνους φορτίου, ενώ ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Μογκαντίσου...

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Παραστρατιωτικές ομάδες Σουδανών «Τζαντζαγουίντ» εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο επιδρομές σε δύο μεθοριακά με το Σουδάν χωριά του νοτιοανατολικού Τσαντ σκοτώνοντας τουλάχιστον 65 άμαχους ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Θέσεις σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε είχαν πάρει δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού καθώς χτες ξεκίνησε η διήμερη εθνική απεργία συνδικάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές μεγαλουπόλεις της υφηλίου είναι πιο επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και προκαλεί περισσότερους θανάτους απ' ό,τι η έκθεση σε ραδιενέργεια κατά το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ το 1986, υποστηρίζει μελέτη βρετανικού ερευνητικού κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ