Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.- Οι τελευταίες προετοιμασίες πραγματοποιούνται στο Εκουαδόρ για τη διεξαγωγή την ερχόμενη Κυριακή 15 Απρίλη του δημοψηφίσματος για τη δημιουργία Συντακτικής Συνέλευσης, που θα προχωρήσει σε αλλαγές που απαιτεί το λαϊκό κίνημα. Οι ψηφοφόροι με δικαίωμα ψήφου είναι περίπου 9,2 εκατομμύρια. Στην καμπάνια, που διοργανώνουν πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, συμμετέχει και ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, που περιοδεύει σε όλη τη χώρα. Κατά τις τελευταίες του δηλώσεις, ο Κορέα υπογραμμίζει ότι το «Ναι» στη δημιουργία της Συνέλευσης σημαίνει την αναγκαιότητα να μετασχηματιστούν οι σημερινές δομές της εξουσίας και να υπάρξουν μέτρα που θα τερματίσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εξασφαλίζοντας βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια για τους πολίτες.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Ο έως χτες υπουργός Μεταφορών της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ορκίστηκε χτες απ' τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση πρωθυπουργός. Αντικατέστησε τον 67χρονο Πακ Πονγκ-Γιου που ήταν πρωθυπουργός απ' το 2003 και αποπέμφθηκε (χωρίς επίσημη αιτιολογία) με απόφαση της βουλής. Παράλληλα, χτες, οι βορειοκορεατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να ξεκινήσουν τη διαδικασία τερματισμού του πυρηνικού τους αντιδραστήρα στην πόλη Γιονγκμπιόν εντός 30 ημερών, αναμένοντας παράταση του σχετικού τελεσιγράφου μετά την καθυστερημένη (ένεκα αμερικανικών πιέσεων) αποδέσμευση εκατομμυρίων δολαρίων της ΛΔ Κορέας σε τράπεζα του Μακάο.

ΝΤΙΛΙ.- Οι επόμενος εκλογικός γύρος θα κρίνει τον πρόεδρο του Ανατολικού Τιμόρ, μετά την αποτυχία των υποψηφίων να πάρουν (στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής) ποσοστό άνω του 50%.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Ο στρατός της Σρι Λάνκα υποστήριξε χτες ότι σκότωσε 20 αντάρτες της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ. Η οργάνωση το διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε 10 στρατιώτες.

ΓΙΑΛΑ.- Μια γυναίκα δολοφονήθηκε και η σορός της πυρπολήθηκε νωρίς χτες Τετάρτη στα προάστια της Γιάλα στη νότια Ταϊλάνδη. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 10 άνθρωποι συνολικά σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις αυτονομιστών στη μουσουλμανική περιφέρεια της βουδιστικής χώρας.

ΜΑΝΙΛΑ.- Αγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον οπαδών ενός δημάρχου που επιδιώκει την επανεκλογή του στις τοπικές εκλογές το Μάη, τραυματίζοντας έξι, ανακοίνωσαν οι αρχές των Φιλιππίνων χτες. Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, το Γενάρη, έχουν σημειωθεί 49 κρούσματα προεκλογικής βίας, σύμφωνα με την αστυνομία, που πάντως δεν ανακοινώνει τον αριθμό των θυμάτων.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, κατηγόρησε την Τρίτη τον πρώην επικεφαλής της ισπανικής αστυνομίας, Αγουστίν Δίαθ δε Μέρα, ότι είπε συνειδητά ψέματα όσον αφορά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μάρτη του 2004, εφευρίσκοντας μια φανταστική έκθεση που υποτίθεται ότι στοιχειοθετούσε τη σχέση ανάμεσα στις ενέργειες αυτές και τη βασκική αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση ETA.

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Κουρμπανμπέκ Μπακίγιεφ, στήνοντας δεκάδες σκηνές και δηλώνοντας έτοιμοι να παραμείνουν εκεί μέχρι την παραίτησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ