Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι αποφασισμένη να άρει το αδιέξοδο στο θέμα της υιοθέτησης του «ευρωσυντάγματος» και για αυτό το σκοπό είναι έτοιμη να καταθέσει ειδική «προσφορά» προς τη Βρετανία, ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της. Η προσφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνει το δικαίωμα μη αποδοχής των όσων θα προβλέπει το «ευρωσύνταγμα» για τη συνεργασία των χωρών - μελών της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Και αυτό όταν μελλοντικά θα καταργηθεί το δικαίωμα βέτο των χωρών - μελών.

ΣΟΦΙΑ.-- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα αρκετοί κλάδοι στη Βουλγαρία, διεκδικώντας ανθρώπινους μισθούς για να μπορούν να επιβιώσουν. Οι οδηγοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς στη Σόφια και το Πλόβντιβ, οι λιμενεργάτες στο Μπουργκάς. Επίσης οι αγρότες από τα βορειανατολικά απειλούν την κυβέρνηση ότι θα «οργώσουν» τους κεντρικούς δρόμους με τα τρακτέρ τους, αν δεν επιδοτηθούν τα προϊόντα τους.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Χιλιάδες πολίτες ξέσπασαν την οργή τους για τις ατελείωτες καθυστερήσεις στο σύστημα σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που έχει ιδιωτικοποιηθεί, στο Μπουένος Αϊρες, στον ιστορικό σταθμό του Συντάγματος. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 16 συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις την Τρίτη, Ημέρα του Δασκάλου, ώστε να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Φελίπε Καλντερόν, για αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Μήνυση κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατέθεσε ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, καθώς προχώρησε αδικαιολογήτως στην απόλυση των τεσσάρων δικαστών τους οποίους διόρισε τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρόεδρος.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τα πρώτα δεδομένα από την καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της Δευτέρας δείχνουν υποχώρηση των δυνάμεων της προέδρου Αρόγιο. Χτες επίσης μαοϊκοί αντάρτες του Νέου Λαϊκού Στρατού σκότωσαν επτά στρατιωτικούς σε ενέδρα τους στην επαρχία Αμπρα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στη μεθόριο του Λάος με την Ταϊλάνδη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και ζημιές έως χτες βράδυ.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Δανία τα ξημερώματα της Τρίτης, με αφορμή την απόφαση κατεδάφισης ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου στην περιοχή Κριστιανία της πρωτεύουσας που είχε μετατραπεί σε κοινόβιο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ