Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Αρχισε χθες η μεταφορά 200 πολιτικών κρατουμένων - μελών των αντάρτικων δυνάμεων των FARC, σε φυλακή στη Νορμάντια. Σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας, πρόκειται για «προσωρινό κέντρο κράτησης» και η μεταφορά αποτελεί κίνηση για την απελευθέρωσή τους «υπό όρους», σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Ολγκίν. Πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού του Προέδρου Ουρίμπε που επιδιώκει αντάλλαγμα, πιθανώς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούν οι FARC, πριν την 7η Ιούνη, οπότε και θα πραγματοποιήσει ταξίδι στις ΗΠΑ, με στόχο την πίεση του Κογκρέσου για την υπογραφή της TLC.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας από τους στενότερους συμβούλους του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, ο Νταν Μπάρτλετ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του Μπους και όλων των πτυχών της επικοινωνιακής στρατηγικής του, παραιτήθηκε. Η παραίτηση θα ισχύσει από τις 4 Ιούλη.

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία χρησιμοποιεί την υπόθεση δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο σε μία πολιτική εκστρατεία που πλήττει τις διμερείς σχέσεις, θα δηλώσει στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στον απόηχο καταγγελιών του κατηγορούμενου Αντρέι Λουγκοβόι για ανάμειξη της βρετανικής MI6 στη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της KGB. Από την πλευρά της, η Βρετανία αρνείται τις κατηγορίες της Μόσχας ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το γεγονός, λέγοντας ότι με το θέμα ασχολούνται οι κατάλληλες υπηρεσίες της Βρετανίας.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Dell Inc. ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 10% σχεδόν, αποπειρώμενη να περιορίσει το κόστος. Οι περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες μεταφράζονται σε 8.800 απολύσεις από το συνολικό μόνιμο προσωπικό των 82.800 εργαζομένων και το εποχικό προσωπικό των 5.300 εργαζομένων, θα γίνουν κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

ΡΩΜΗ.-- Κοκαΐνη βρέθηκε στην ατμόσφαιρα διάφορων περιοχών της Ρώμης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της χώρας σε διάστημα 10 μηνών, αλλά, σύμφωνα με χημικούς, «οι ποσότητες που βρέθηκαν είναι πολύ κατώτερες από τα επιτρεπτά όρια».

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον 300 κατάδικοι σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζήτησαν την επαναφορά της θανατικής ποινής, καθώς «κουράστηκαν να πεθαίνουν από λίγο κάθε μέρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, και δημοσίευσε η «La Republica».

ΣΕΟΥΛ-- Ακαρπες απέβησαν στην ουσία οι τετραήμερες συνομιλίες ανώτατων Νοτιοκορεατών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων στη Σεούλ αφού οι πρώτοι απείλησαν να παρακρατήσουν την αρωγή σε τρόφιμα εάν δεν τερματιστεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν που αναφέρει ότι αμφότεροι «συμφώνησαν να μελετήσουν τα ζητήματα που προωθούν την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, τη συμφιλίωση και τη συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα 15χρονο κορίτσι από την κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας πέθανε εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι χρησιμοποίησαν δυναμίτιδα και πολυβόλα για να απάγουν (όπως και έκαναν) τρεις Ινδονήσιους, ανώτερα στελέχη της εταιρείας χημικών «Indorama», στην κατοικία τους στο Δέλτα του Νίγηρα. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα δύο νεκρούς αστυνομικούς. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε ως χτες βράδυ την ευθύνη της ενέργειας.

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.-- Μετά τους Αμερικανούς και τα προγράμματα της ΝΑΣΑ για τη δημιουργία ζωικού κρέατος στα εργαστήρια με σκοπό την κατανάλωση, χτες Ολλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν παρόμοια, αμφιλεγόμενα σχέδια, ισχυριζόμενοι ότι έχουν ως στόχο να τραφούν εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς να εκτρέφονται και να σφάζονται ζώα. Εως σήμερα, κατάφεραν να δημιουργήσουν λεπτά στρώματα βλαστοκυττάρων μυών που ουδεμία σχέση έχουν... με χοιρινές μπριζόλες.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οι εκλογές για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα κρίνει το μέλλον του Νεπάλ όσον αφορά το Πολιτειακό και το Σύνταγμα θα γίνουν το Νοέμβρη, αποφάσισε η κυβέρνηση των επτά κομμάτων και των μαοϊκών. Η ψηφοφορία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνη, αλλά η εκλογική επιτροπή ζήτησε περισσότερο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ