Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Τεχεράνη από διάφορες πλευρές. Διπλωμάτες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας διέρρεαν ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου, «πιθανότατα θα έχει 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης», κάτι που το καθιστά ικανό για κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επίσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Ν. Μπερνς, κατηγορούσε την Τεχεράνη ότι προμηθεύει όπλα τους Ταλιμπάν, παραβλέποντας τις ανυπέρβλητες θρησκευτικές διαφορές των δύο πλευρών (για τους ακραίους σουνίτες - Ταλιμπάν - οι σιίτες - Ιρανοί - είναι πρώτος στόχος), και τη «σημαντική ιρανική βοήθεια» κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος, μετεξέλιξης των Φιλελευθέρων, που εξασφάλισε 7,1% στον α' γύρο των βουλευτικών, αρνήθηκε να «δώσει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους» ενόψει του β' γύρου, όπου σε αρκετές περιφέρειες το Δημοκρατικό Κίνημα αναδεικνύεται σε ρυθμιστή.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟ.-- Η Συρία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ αλλά όχι υπό προϋποθέσεις, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην εντεινόμενη, από ισραηλινά ΜΜΕ, φιλολογία περί «αλλεπάλληλων μηνυμάτων Ολμέρτ για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Σε άλλο ένα σημάδι των επιδεινούμενων σχέσεων Ινδίας - Πακιστάν, μετά το νέο ξέσπασμα βίας στο Κασμίρ με πέντε στρατιώτες και πέντε αυτονομιστές νεκρούς, Ινδοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ για τη νέα αύξηση των επεισοδίων βίας στη διαμφισβητούμενη περιοχή.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο υπουργός Επικοινωνιών Σάχιντ Τζαμίλ Κουρέσι παραιτήθηκε χτες λόγω του «σκανδάλου» εξαιτίας του μυστηριώδους θανάτου μιας Καναδής στο σπίτι του. Δήλωσε «αθώος».

ΝΤΑΚΑ.-- Διασώστες ανακάλυψαν χτες άλλες 20 σορούς και συνέχιζαν τις έρευνες στην πόλη Τσίταγκονγκ του Μπανγκλαντές, όπου ο απολογισμός από τις πλημμύρες και των κατολισθήσεις ξεπέρασε χτες τους 130 νεκρούς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ιδιωτικοποίηση των σερβικών αερογραμμών, «JAT», ανήγγειλε χτες ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κατονομάζοντας ως «πιθανότερους στρατηγικούς επενδυτές» τη ρωσική «ΑΕΡΟΦΛΟΤ» και την «Αϊρ Ιντια» έναντι 150 εκατ. δολαρίων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περίπου 132.000.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών εργάζονται στο γεωργικό τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν στοιχειώδη εκπαίδευση και να τροφοδοτείται συνεχώς ο κύκλος της φτώχειας, ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ένεκα της παγκόσμιας μέρας παιδικής εργασίας.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς, σε 35ετή κάθειρξη για το ρόλο του σε εγκλήματα που διαπράχτηκαν σε βάρος των Κροατών την περίοδο 1991-1995.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αιθιοπικό δικαστήριο καταδίκασε 39 στελέχη της αντιπολίτευσης ως υπεύθυνα για τη βία που στιγμάτισε τις περσινές βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων. Η ποινή κάθειρξης αναμένεται να ανακοινωθεί στις 8 Ιούλη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί, μέλη ένοπλης οργάνωσης που μάχεται κατά των πετρελαϊκών εταιρειών στο Δέλτα του Νίγηρα, απελευθέρωσαν χτες 12 ξένους εργαζόμενους που είχαν απαχθεί προ ημερών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την άμεση φυλάκιση του Λιούις Λίμπι, πρώην συμβούλου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ζήτησε χτες ο Ειδικός Εισαγγελέας. Ο Λίμπι είχε καταδικαστεί σε ποινή 2,5 ετών για την υπόθεση της διαρροής πληροφοριών σχετικά με εν ενεργεία πράκτορα της CIA. Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο Λίμπι παρακώλυσε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης και είχε πει ψέματα στις αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ