Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας συναντήθηκε, χτες, ο διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι, τονίζοντας ότι «η χώρα του είναι έτοιμη να δώσει πληροφορίες αλλά όχι να διαπραγματευτεί το δικαίωμά της σε ειρηνική πυρηνική ενέργεια». Συμπλήρωσε ότι το Ιράν «θα κάνει άλμα ως προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας αν επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του». Ο Λαριτζάνι συναντιέται, σήμερα, στη Λισαβόνα με τον Χαβιέ Σολάνα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Λιβύης, ΕΕ διά του «ιδρύματος Καντάφι», προκειμένου να ανασταλεί η θανατική καταδίκη που έχει επιβληθεί σε 5 Βουλγάρες νοσοκόμες και 1 Παλαιστίνιο γιατρό για τη μόλυνση εκατοντάδων παιδιών στη Λιβύη με AIDS, κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων. Οι καταδικασθέντες επιμένουν στην αθωότητά τους ενώ το «Ιδρυμα Καντάφι» ζητά από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να υπάρξει αποτέλεσμα: να αποζημιώσει χρηματικά τις οικογένειες των παιδιών, να εκσυγχρονίσει το Ανοσολογικό Κέντρο της Βεγγάζης, να εντάξει τη Λιβύη στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία και να κάνει επενδύσεις.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Τη Δευτέρα λήγει το τελεσίγραφο που έδωσε η οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ» για να μην εκτελέσει τον ανταποκριτή του BBC, Αλαν Τζόνστον, που κρατά όμηρο περισσότερους από 3 μήνες, ζητώντας την απελευθέρωση ισλαμιστή κληρικού από το Λονδίνο. Η «Χαμάς» διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή του και προειδοποίησε ότι θα επέμβει «δυναμικά» για να την πετύχει.

KITO.- Με προεδρικό διάταγμα μειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνει ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος. Το μέτρο αφορά τους οικιακούς και μικρούς χρήστες και είναι προς όφελος του 70% του πληθυσμού είτε χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων.

ΛΑ ΠΑΣ.- Κατατέθηκαν και επισήμως οι προτάσεις των 21 επιτροπών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος. Απομένει η συζήτηση του συνόλου του νέου Συντάγματος και η ψήφισή του, διαδικασία που δεν αναμένεται να είναι ομαλή δεδομένων και όλων των αναχωμάτων που είχαν βάλει τα κόμματα της ολιγαρχίας σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της Συντακτικής Συνέλευσης.

ΠΕΚΙΝΟ.- Εξακολουθούν οι συλλήψεις και οι προσαγωγές στη δικαιοσύνη στην Κίνα, προκειμένου να εξαρθρωθεί το κύκλωμα δουλείας, που εξακολουθεί να δρα στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ