Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γιανγκ Γιετσι, πραγματοποιήθηκε χτες στη Μόσχα, όπου και επισημάνθηκαν οι θετικές αλλαγές που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις, ενώ παράλληλα συζήτησαν και για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών τους δεσμών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.-- Για την αποφυγή μιας καθυστέρησης στον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, έκανε λόγο χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ, από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί μια παραλλαγή του σχεδίου Αχτισάαρι και ζήτησε να ανατεθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου σε έναν «αμερόληπτο διεθνή μεσολαβητή», επικρίνοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Μάρτι Αχτισάαρι ότι η στάση της Ρωσίας «δεν ενισχύει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, αλλά αντίθετα την αποδυναμώνει».

ΡΩΜΗ.-- Την ανάγκη να πειστούν οι λαοί ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή, αλλά «αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν.

ΣΕΟΥΛ.-- Σε απευθείας συνομιλίες καλεί η ΛΔ Κορέας τις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, με προϋπόθεση να πραγματοποιηθεί σε κοινά αποδεκτό τόπο και χρόνο. Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε ότι υπερβολικές πιέσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων αφοπλισμού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Νέες συνομιλίες όπου θα ρυθμιστούν «εκκρεμότητες όσον αφορά στα προβλήματα που απομένουν προς επίλυση και στη συνεργασία για επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων εντός ενός συμπεφωνημένου πλαισίου κανόνων», ορίστηκαν για τις 25 - 26 Ιούλη μεταξύ της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Τεχεράνης. Η εξέλιξη χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ