Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Συνέρχεται σήμερα στην Καμπούλ η παραδοσιακή λαϊκή συνέλευση «Ζίργκα», στην οποία θα πάρουν μέρος περίπου 700 φύλαρχοι και θρησκευτικοί ηγέτες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης του «αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στις δύο χώρες». Την έναρξη των εργασιών επρόκειτο να κηρύξουν από κοινού ο πρόεδροι του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, αλλά ανακοινώθηκε χτες ότι ο Μουσάραφ δε θα μπορέσει να παραστεί. Κίνηση που θεωρείται ως απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το μετριοπαθή συντηρητικό Κοκσάλ Τοπτάν πρότεινε το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας (ΑΚ) ως υποψήφιό του για τη θέση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, τη δεύτερη σημαντικότερη θέση στην κρατική ιεραρχία, έπειτα από αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- «Παράνομη και καταχρηστική» κρίθηκε η απεργία που κήρυξαν για σήμερα οι εργαζόμενοι στους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Παρ' όλα αυτά η συνδικαλιστική οργάνωση GDL τονίζει ότι θα προσφύγει ενάντια στην απόφαση και ότι θα προχωρήσει σε στάσεις μέχρι να υπάρξει απόφαση.

ΛΙΜΑ.-- Σε πανεθνική απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι του Περού απαιτώντας την αύξηση των αποδοχών τους και την απεμπόληση του σχεδίου της υπογραφής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον μία εβδομάδα θα χρειαστούν οι διασώστες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί υπογείως έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο στη Γιούτα. Ολες οι προσπάθειες για τη διάσωσή τους έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ναύαρχο-διοικητή του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Χάρι Ούλριτς, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου δήλωσε πως η Πρίστινα δε θα συμμετάσχει στις νέες διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς εάν δεν αποτελέσει βάση διαλόγου το σχέδιο Αχτισαάρι. Νωρίτερα, ο Ρώσος εκπρόσωπος στην Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο είχε απορρίψει το σχέδιο Αχτισαάρι ως βάση διαλόγου στις επικείμενες συνομιλίες λέγοντας πως έχει ήδη απορριφθεί από την έως τώρα διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-- «Αρνητικές επιπτώσεις στην ιρανική κυβέρνηση και το λαό» θα είχε μία απόφαση της Ρωσίας για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέρ του Νοτίου Ιράν προειδοποίησε χτες ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου.

ΓΚΡΟΣΝΙ.-- Φονική ενέδρα κατά δύο Ρώσων στρατιωτών έστησαν χτες άγνωστοι ένοπλοι κοντά σε βάση του ρωσικού στρατού στο Γκρόσνι της Τσετσενίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμός 7,3 Ρίχτερ με επίκεντρο σε υποθαλάσσιο βάθος 225 χλμ τάραξε χτες την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, δίχως να γίνουν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές παρά μόνον για τον πανικό και το σοκ που επακολούθησε μετά τον Εγκέλαδο...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί ένοπλοι απελευθέρωσαν χτες έξι Ρώσους μετά από δύο μήνες ομηρίας στο Δέλτα του Νίγηρα, καθώς επίσης ένα Βούλγαρο και ένα Βρετανό που είχαν απαχθεί πριν ένα μήνα. Ωστόσο αργότερα, άλλη ομάδα ενόπλων απήγαγε τον 11χρονο γιο ενός τοπικού κυβερνήτη.

ΜΠΑΝΓΚΓΚΟΝΓΚ.-- Ταϊλανδοί ισλαμιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο νοσηλευτές σε κέντρο υγείας στο Πατάνι της νότιας επαρχίας της Ταϊλάνδης Γιαράνγκ.

ΝΤΙΛΙ.-- Τουλάχιστον επτά αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αστυνομικούς, στο Ανατολικό Τιμόρ, χτες, δεύτερη ημέρα των επεισοδίων που προκαλεί ο διορισμός του Ζανάνα Γκουσμάο στον πρωθυπουργικό θώκο υπό τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

ΜΙΝΣΚ.-- Εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου ΓΚΑΖΠΡΟΜ ανακοίνωσαν χτες πως η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κατέβαλε όλα τα καθυστερημένα χρωστούμενα, ύψους 460 εκατ. δολαρίων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Συμμετοχή στη δύναμη 26.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν δήλωσαν χτες αξιωματούχοι από τις Μπουρκίνα Φάσο, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Ρουάντα, Τανζανία, Ουγκάντα, Ινδονησία, Πακιστάν, Μπαλγκαντές, Ιορδανία, Μαλαισία, Νεπάλ και Ταϊλάνδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ