Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Επαναλήφθηκε, από χτες, με χρηματοδότηση της ΕΕ, που έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματά της δεν καταλήγουν στη Χαμάς, η χορήγηση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας με προορισμό τον κεντρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση που είχε διακοπεί σε μεγάλα τμήματα της περιοχής, από την περασμένη εβδομάδα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- «Κατηγορώ» εκ των έσω, δηλαδή την έκθεση της CIA που κρατήθηκε απόρρητη έως σήμερα, για ολιγωρία του ιδίου και συνεργατών του μπροστά στην απειλή της Αλ Κάιντα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δέχεται ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζορτζ Τένετ. Το «κατηγορώ» περιλαμβάνεται στην εσωτερική έκθεση της CIA που η σύνταξή της ολοκληρώθηκε το 2005 και τη δημοσιοποίησή της διέταξε το Κογκρέσο.

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Κανένα αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Γεωργίας στις 21 του μήνα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας, διαψεύδοντας αντίστοιχη ανακοίνωση του γεωργιανού υπουργείου Εξωτερικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας («Typhoon F-2») αναγνώρισαν την περασμένη Παρασκευή ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό «Tu-95», ενώ πλησίαζε το βρετανικό εναέριο χώρο πάνω απ' το βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η πληροφορία δόθηκε μόλις χτες απ' το βρετανικό υπουργείο Αμυνας με τη σημείωση πως το ρωσικό βομβαρδιστικό δεν εισήλθε τελικώς στο βρετανικό εναέριο χώρο.

ΜΟΣΧΑ.-- Με έκπληξη και ψυχρότητα αντιμετώπισαν αξιωματούχοι της ΕΕ την απόφαση της Ρωσίας να προτείνει τον Τσέχο πρώην πρωθυπουργό Τζόζεφ Τοσόφσκι για τη θέση του νέου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ΕΕ έχει προτείνει για την ίδια θέση τον Γάλλο Ντομινίκ Στράους-Καν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 39 νεκροί είναι ο απολογισμός του τυφώνα «Σεπάτ», που σάρωσε τη Ν/Α Κίνα και προκάλεσε ζημιές άνω των 658 εκατομμυρίων δολαρίων στις επαρχίες Φουτζιάν, Τζιανκσί, Ζετζιάνγκ και Χιουνάν, ενώ πάνω από 2.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αξιους αφαίρεσης της τουρκικής ιθαγένειας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Ερντογάν, όσους δηλώνουν ότι ο Γκιουλ δε θα είναι πρόεδρος όλων των Τούρκων, ο οποίος και αναμένεται να εκλεγεί στον τρίτο γύρο της 28ης Αυγούστου. Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του δημοσιογράφου της «Χουριέτ», Μ. Τσοσκούν, που ζήτησε «μία καμήλα να πάει στην Αραβία»...

ΝΙΑΜΕΪ.-- Αντάρτες του «Νιγηριανού Κινήματος Δικαιοσύνης» στον κεντροαφρικανικό Νίγηρα ανακοίνωσαν χτες πως σκότωσαν 17 στρατιώτες στη διάρκεια επίθεσης που εξαπόλυσαν κατά στρατιωτικού κομβόι στην περιοχή Γκουγκάραμ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η έκρηξη ηφαιστείου στη βόρεια πολιτεία της Αιθιοπίας Αφάρ προκάλεσε μέσα στο τελευταίο τριήμερο το θάνατο πέντε ατόμων και την εκκένωση 2.000 σπιτιών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Κύμα 10.000 Κογκολέζων προσφύγων κατακλύζει το τελευταίο 48ωρο τα σύνορα της Ουγκάντας με το νοτιοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, εξαιτίας συγκρούσεων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Σειρά συμφωνιών για τη βελτίωση των οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών θεσμών της ΛΔ Κονγκό υπέγραψε χτες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι με τον Κογκολέζο ομόλογό του, Τζόζεφ Καμπίλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ