Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στην ιρανική πρωτεύουσα έφτασε, χτες, αντιπροσωπεία ειδικών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας υπό τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της, Ολι Χέινονεν, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με την ιρανική ηγεσία. Αντικείμενο οι «ιρανικές διευκρινίσεις» για τους στόχους και τη διαδικασία που ακολουθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης της Βολιβίας, μέχρι τις 22 Οκτώβρη ώστε η νεοσυσταθείσα Πολιτική Επιτροπή να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα των νέων άρθρων του Συντάγματος, όπως η επανεκλογή του Προέδρου, το περιβάλλον κ.ά.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τρεις εργαζόμενοι στην εφημερίδα «El Imparcial» της Πολιτείας Οαχάκα στο Μεξικό δολοφονήθηκαν από «συμμορία ενόπλων», όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Διεθνή κατακραυγή προκάλεσαν οι 15 εκτελέσεις για ποινικά αδικήματα, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, σε δηλώσεις του εκπροσώπου της, υπεραμύνθηκε της εφαρμογής της θανατικής ποινής, σημειώνοντας ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας και υποστήριξε ότι θα τις συνεχίσει, ως μέσο παραδειγματισμού, για όσους προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις, που τιμωρούνται με εκτέλεση.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η νοτιοαφρικανική φυλή των «Νάμα» κέρδισε χτες την αγωγή που είχε καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο για διεκδικήσεις γης κατά της προ 80 ετών απόφασης των τότε ρατσιστικών αρχών του «Απαρτχάιντ» να κατασχέσουν τη γη τους (έκτασης 84.000 εκταρίων) επειδή ήταν πλούσια σε διαμάντια. Η σημερινή κυβέρνηση δέχτηκε να αποκαταστήσει τη γη των Νάμα (στη βόρεια περιοχή Ρίχτερσβαλντ) καταβάλλοντας αποζημιώσεις 20 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά σχέδια δεκάδων εκατ. ευρώ.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ανεπαρκώς προετοιμασμένη είναι η ΕΕ μπροστά στην πιθανότητα μίας πανδημίας γρίπης των πτηνών αναφέρει μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που επισημαίνει ως αδυναμίες την έλλειψη προετοιμασίας εμβολίων και διανομής φαρμάκων...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι Γερμανοί Αλμπερτ Φερτ και ο Πίτερ Γκούενμπεργκ κέρδισαν χτες το ΝΟΜΠΕΛ Φυσικής 2007 για την ερευνητική δουλιά τους πάνω στη νανοτεχνολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ