Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στη δημιουργία διαστημικού σταθμού θα προχωρήσει η Κίνα μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον επιστήμονα Λονγκ Λεχάο, πραγματοποιώντας το τρίτο και τελευταίο βήμα του διαστημικού της προγράμματος. Πρόθεση της Κίνας είναι να δημιουργήσει ένα «μικρό» εργαστήριο που θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, σχέδιο το οποίο αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα την καταστήσει την πρώτη χώρα με δικό της διαστημικό σταθμό.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ολοκληρώθηκε επιτυχώς χτες, μετά από 27 ώρες, στο Μπαγκαλόρ της Ινδίας, η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των πρόσθετων μελών από ένα δίχρονο κοριτσάκι, που γεννήθηκε με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια. Η κατάστασή του είναι σταθερή, ωστόσο για τη βεβαιότητα της επιτυχίας χρειάζονται ακόμα 72 ώρες, σύμφωνα με τους γιατρούς.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Διαταγή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις από τον Πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ να συμβάλουν στις έρευνες για την ανεύρεση του σημείου ταφής των ηγετικών στελεχών των ανταρτών, Μάριο Ρομπέρτο Σαντούτσο και Μπενίτο Ουρτεάγκα, που δολοφονήθηκαν και «εξαφανίστηκαν» το 1976, κατά τους πρώτες μήνες της δικτατορίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Κατέρρευσαν χτες οι συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα του Βελγίου για το σχηματισμό κυβέρνησης, πέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη πολιτική κρίση.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.-- Περίπου 1.500 εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford Motor Co» πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους καθώς και την εφαρμογή 6ωρης νυχτερινής βάρδιας αντί 7ωρης.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Οκτώ άνθρωποι (η διευθύντρια και 7 μαθητές) σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν χτες όταν ένας 18χρονος άνοιξε πυρ σε ένα σχολείο στη βόρεια Φινλανδία. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας περικύκλωσαν το σχολείο μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι μαθητές και ασθενοφόρα έσπευσαν για τη διακομιδή των τραυματιών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε και βρίσκεται στο νοσοκομείο.

ΧΑΓΗ.-- Ξεκίνησε χτες στη Χάγη η δίκη του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατά του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», Βόισλαβ Σέσελι. Κατηγορείται για την οργάνωση «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» με στόχο τη «Μεγάλη Σερβία» κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το Γαλλικό ΚΚ κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για «άρνηση της δημοκρατίας», καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή του δεύτερου υιοθέτησε, με ψήφους 36 έναντι 20, απόφαση με βάση την οποία συμφωνεί να εγκριθεί το «νέο μίνι ευρωσύνταγμα» χωρίς τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το «νέο ευρωσύνταγμα» θα παρουσιάσει η γαλλική κυβέρνηση στις 14 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ