Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα σύγκρουσης στρατού και ανταρτών στο ανατολικό και νότιο Τσαντ, όπου αναφέρεται ότι ο Τσαντιανός «πρόεδρος» Ιντρίς Ντεμπί είναι παρών στα πεδία της μάχης, καθοδηγώντας τα στρατεύματά του κατά δύο μεγάλων ανταρτικών οργανώσεων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από χτες ο 71χρονος Σομαλός «πρόεδρος» Αμπντουλαχί Γιουσούφ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες πως ανακατέλαβε τρεις σημαντικές πόλεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που ως προχτές ήταν στα χέρια ανταρτών του στασιαστή στρατηγού Λοράν Νκούντα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Απαγόρευση εισόδου στη χώρα επέβαλε χτες η κυβέρνηση Μπους κατά 38 Ζιμπαμπουέζων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ακόμη και ανήλικα παιδιά αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στη μονογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΙΕΒΟ.-- Η Γιούλια Τιμοσένκο θα είναι υποψήφια για το πρωθυπουργικό αξίωμα του κόμματος του Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιουστσένκο, «Η Ουκρανία μας» και του κόμματος της ίδιας «ΜΠΙΟΥΤ». Στη συνέχεια τα κόμματα αυτά θα καταθέσουν την υποψηφιότητα της Τιμοσένκο στον Γιουστσένκο, ο οποίος θα έχει μπροστά του 15 μέρες για να την εξετάσει και να τη στείλει προς έγκριση στο 450μελές κοινοβούλιο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Με κύρια αιτήματά τους την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και την αναίρεση όσων μέτρων και συλλήψεων πραγματοποιήθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο, ζητούν οι ηγέτες της πακιστανικής αντιπολίτευσης, Μπούτο και Σαρίφ, από την κυβέρνηση Μουσάραφ, προκειμένου να μην μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Τα ακριβή τους αιτήματα δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο χτες κατέθεσαν λίστα με τις απαιτήσεις τους στην κυβέρνηση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανοδική πορεία θα εξακολουθήσουν να έχουν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, στο επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να πληγούν άμεσα οι φτωχοί πληθυσμοί του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Πολιτική των Τροφίμων (IFPRI). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «η αύξηση του εισοδήματος, οι κλιματικές αλλαγές, οι υψηλές τιμές των καυσίμων, η παγκοσμιοποίηση και η αστυφιλία» συντελούν στην αύξηση του καταναλωτισμού και την ανοδική πορεία των τιμών.

ΣΕΡΖΙ.-- Σε τακτικές κυνηγών επικηρυγμένων προχώρησε χτες η γαλλική αστυνομία, υποσχόμενη αμοιβή σε όποιους καταθέσουν μαρτυρίες που θα επιτρέψουν εντοπισμό των δραστών των πυρών κατά μελών της, στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στο παρισινό προάστιο Βιλιέ λε Μπελ το Νοέμβρη, με αφορμή το θάνατο ενός Μαροκινού και ενός Σενεγαλέζου, εξαιτίας της πρόσκρουσης του αυτοκινήτου του πάνω σε περιπολικό της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ