Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο άμαχοι νεκροί - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί - και πέντε τραυματίες ήταν ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ «Ταλιμπάν» και των κατοχικών αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σύμφωνα δε με πηγές, νεκροί φέρονται να είναι και αρκετοί φερόμενοι ως στασιαστές.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η ανθρωπιστική επιχείρηση για την παράδοση τριών κρατούμενων από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), όπου είχε μεσολαβήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και διεθνείς παρατηρητές, φαίνεται να παίρνει νέα αναβολή. Λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη νέα εξέλιξη με το παιδί της μιας κρατούμενης της Κλάρας Ρόχας και ενός αντάρτη, του μικρού Εμανουέλ. Επιβεβαιώθηκε ότι δε βρισκόταν στη ζούγκλα με τη μητέρα του, αλλά στην πρωτεύουσα της χώρας. Οπως παραδέχτηκαν και οι αντάρτες βρισκόταν εκεί για δική του προστασία και θα παραδιδόταν μαζί με τη μητέρα του και τη βουλευτή Κονσουέλο ντε Περδόμο στον Βενεζουελανό πρόεδρο αν δεν τον εντόπιζε η κυβέρνηση Ουρίμπε.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σχέδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Λίβανο αμέσως μετά την εκλογή προέδρου και τη σύνταξη νέου εκλογικού νόμου υιοθέτησαν το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

ΣΕΟΥΛ.-- Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες της μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε χτες σε αποθήκη υπό ανακαίνιση στο Ιτσιν της Νοτίου Κορέας, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν πάνω από 40 εργάτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 10.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τη διερεύνηση των συνθηκών της πρόσφατης δολοφονίας του 33χρονου Αμερικανού «διπλωμάτη» Τζον Γκράνβιλ στο Σουδάν ερευνούν από χτες πράκτορες του FBI στο Χαρτούμ. Την Παρασκευή η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση «Συνοδοί του Μονοθεϊσμού» (Ανσάρ αλ Ταουχίντ) είχε αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, από τις 10 Δεκέμβρη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Mediafax», που επικαλείται ανακοίνωση του ιατροδικαστικού Ινστιτούτου.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Στην Καλιφόρνια, η σφοδρή κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ ακόμη πέντε αγνοούνται. Περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό. Στην Πολιτεία της Νεβάδα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις (συνέπεια και των μεγάλων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια) υποχώρησαν φράγματα και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα καλύφθηκαν από τα παγωμένα νερά ποταμού που υπερχείλισε.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Με ανοιχτή ατζέντα, δεδομένης της πολιτικής έντασης που προκαλούν ορισμένοι δήμαρχοι και κυβερνήτες στην περιοχή της Σάντα Κρουζ της Βολιβίας (εκπρόσωποι της αντιδραστικής αντιπολίτευσης), ήταν η προγραμματισμένη για χτες σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του προέδρου Εβο Μοράλες και των 9 κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αρχισε χτες η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προσφυγές κατά της θανάτωσης καταδικασθέντων με ενέσεις που εφαρμόζεται στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ όπου ισχύει η θανατική ποινή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ