Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη έκλεισε προσωρινά χτες μετά από καταγγελίες περί «εκφοβισμού και παρενόχληση» του προσωπικού του από αξιωματούχους των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΡΩΜΗ.-- Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας Κλεμέντε Μαστέλα υπέβαλε χτες την παραίτησή του, μετά την ανακοίνωση από τα μέσα ενημέρωσης ότι η σύζυγός του τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ως ύποπτη για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, αρνήθηκε να αποδεχτεί την παραίτηση του Μαστέλα.

ΣΟΦΙΑ.-- Διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία ξεκινά σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που εκτός από τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του 2008 ως «έτους της Ρωσίας στη Βουλγαρία», θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Ενεργειακά ζητήματα, θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ενότητας, καθώς και η πρόοδος της συνεργασίας της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας στο πλαίσιο της ALBA, είναι το αντικείμενο των συνομιλιών των Προέδρων των δύο χωρών, Ντανιέλ Ορτέγκα και Ούγκο Τσάβες. Ο Πρόεδρος Τσάβες επισκέπτεται τη Νικαράγουα στο πλαίσιο μίνι περιοδείας στην Κεντρική Αμερική. Προχθές επισκέφτηκε την Ονδούρα, όπου υπέγραψε συμφωνία για την είσοδό της στο Petrocaribe.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τέταρτος (σε μια βδομάδα) κύκνος βρέθηκε νεκρός στο Τσέσιλ Μπιτς (235 χλμ. ΝΔ του Λονδίνου). Διαπιστώθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν οι ιοί Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ο νόμος για τα βακούφια, που αφορά τα κοινοτικά και κοινωφελή ιδρύματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, που είχε απορριφθεί από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Τουρκίας, Νετζντέτ Σεζέρ. Το νομοσχέδιο απεστάλη για επικύρωση στο νυν Πρόεδρο Α. Γκιουλ, με πολλούς να αποδίδουν την έγκρισή του στις πιέσεις της ΕΕ και την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να δείξει «καλό πρόσωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ