Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Κανταμίγια, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις.

ΣΟΦΙΑ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι από το χαλυβουργείο «Κρεμίκοφτσι» πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, απαιτώντας την αποχώρηση του ιδιοκτήτη, Ινδού μεγιστάνα, Πραμόντ Μιτάλ, κυρίως λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των μισθών τους.

KITO.-- Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε υπέρ της άρσης των αδειών εκμετάλλευσης των ορυχείων από τις επιχειρήσεις και της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων των συμβολαίων με αντικείμενο την εξασφάλιση του κρατικού ελέγχου επί των πηγών και των εσόδων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε νέες κινητοποιήσεις καλούν τους συναδέλφους τους οι οδηγοί ταξί στη Γαλλία, ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια, που πλήττουν και το δικό τους κλάδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, πάνω από 30.000 αυτοκινητιστές διαδήλωσαν την Τετάρτη σε όλη τη Γαλλία, ενώ απείλησε με κλιμάκωση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Καταδικαστική απόφαση κατά της Τουρκίας εξέδωσε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «απάνθρωπη μεταχείριση» εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας σε τρεις ανθρώπους - ένας εκ των οποίων υπέστη ηλεκτροσόκ στη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης, ενώ ο δεύτερος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, αλλά και κακοποιήθηκε ειδικά στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Οι δύο εκ των τριών κατηγορούνταν για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση», ενώ ο τρίτος για συμμετοχή στο ΡΚΚ.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Εκπρόσωποι ανταρτών του κεντροαφρικανικού Τσαντ ανακοίνωσαν χτες πως κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Μπάθα (στο κέντρο της χώρας περίπου 400 χλμ από την πρωτεύουσα). Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο στρατός πύκνωσε τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ντζαμένα για να αποτρέψουν την εκεί πιθανότητα εξαπόλυσης μίας ανταρτικής επίθεσης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ασυλο στη Ρωσία πήραν στο τέλος του 2007 η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, και ο γιος τους, Μάρκο, υποστήριξε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Παραιτήθηκε χτες για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζέιλικο Στουράνοβιτς. Ο Στουράνοβιτς είχε αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβρη του 2006 και πριν λίγες βδομάδες είχε νοσηλευτεί μετά τον εντοπισμό όγκου στους πνεύμονες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ