Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών του Μεξικού, Χουάν Καμίλο Μουρίνιο, ζητούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε την ισχύ που απέρρεε από το κυβερνητικό του αξίωμα για να προωθήσει συμβόλαια της κρατικής εταιρείας καυσίμων «Pemex» επ' ωφελεία της οικογενειακής του επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι ο Μουρίνιο έχει αναλάβει να προωθήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κρατικής «Pemex».

ΛΑ ΠΑΣ.-- Το Κογκρέσο της Βολιβίας αναμένεται να αποφασίσει σε ειδική συνεδρίασή του σήμερα για τη συνταγματικότητα των δημοψηφισμάτων για την αυτονομία που έχουν ανακοινώσει κάποιες διοικητικές περιφέρειες, με πρώτη του Μπένι στις 4 Μάη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παραιτήθηκε τελικά χθες ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Ελιοτ Σπίτσερ, υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο πορνείας.

ΜΙΣΙΣΙΠΗΣ.-- Την 29η νίκη του κατέγραψε χθες ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Μισισιπή. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο γερουσιαστής του Ιλινόις συγκεντρώνει το 59% και η Χίλαρι Κλίντον το 39%. Ο Ομπάμα συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 1.596 εκλέκτορες έναντι 1.484 της Κλίντον.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πρόταση διευρυμένης αυτονομίας με αντάλλαγμα την ειρήνευση στις Φιλιππίνες, υπέβαλε χθες η κυβέρνηση της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο στους αντάρτες του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), που διεκδικούν ανεξαρτητοποίηση του νησιού Μιντανάο.

ΝΑΖΡΑΝ.-- Ο πρόεδρος της νότιας περιοχής της Ρωσίας, της Ινγκουσετίας, Μουράτ Ζιαζίκοφ, διέλυσε χτες την περιφερειακή κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δίνει εξηγήσεις για την πράξη του αυτή, αλλά ζήτησε την παραπέρα προώθηση κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως μετέδωσαν χτες τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο Σομαλός «μεταβατικός» πρωθυπουργός Νουρ Χασάν Χουσεΐν δήλωσε χτες πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την ένοπλη πτέρυγα των Ισλαμιστών που αντιμάχονται τις αιθιοπικές και άλλες ξένες κατοχικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα.

ΟΥΪΝΤΟΥΚ.-- Τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα χολέρας σημειώνονται πλέον στην επαρχία Ενγκελα της Ναμίμπια έπειτα από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την επανεμφάνιση του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου SARS ή άλλης παρεμφερούς ασθένειας φοβούνται οι αρχές του Χονγκ Κονγκ μετά από την εκδήλωση τριών θανατηφόρων κρουσμάτων ασθένειας που θυμίζει γρίπη με θύματα παιδιά. Η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη, αλλά κρίθηκε σκόπιμο για προληπτικούς λόγους να κλείσουν χτες για δύο βδομάδες όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Χονγκ Κονγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ