Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.-- Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom» και η ουκρανική «Naftogaz» υπέγραψαν χτες «συμφωνία για την ανάπτυξη των σχέσεών τους στον τομέα του φυσικού αερίου», η οποία συγκεκριμενοποιεί την τιμή του αερίου για όλο το 2008 και αποκλείει την ανάμειξη ενδιάμεσων εταιρειών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Gazprom».

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Διήμερη επίσκεψη σε Βραζιλία και Χιλή πραγματοποιεί από χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Στόχος οι συμφωνίες για την παραγωγή αιθανόλης. Από το ταξίδι αποκλείστηκε η Αργεντινή.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ομάδα καλλιτεχνών και διανοούμενων κατέθεσε στο Κογκρέσο κείμενο απόρριψης και καταδίκης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLCAN), το οποίο υπογράφουν περισσότεροι από 440.000 άνθρωποι, στο πλαίσιο της καμπάνιας που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο εξάμηνο περίπου 300 αγροτικές, ιθαγενείς και λαϊκές οργανώσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τον πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτσερ, που παραιτήθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε κύκλωμα πορνείας και ενδεχομένως αντιμετωπίσει και ποινικές διώξεις, θα αντικαταστήσει από τη Δευτέρα 17 Μάρτη ο Ντέιβιντ Πάτερσον, μέχρι σήμερα αναπληρωτής κυβερνήτης. Ο Πάτερσον θα είναι ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης στην ιστορία της πολιτείας, αλλά και ο πρώτος τυφλός κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά λεωφορείου στην πόλη Χουμέρα της βορειοδυτικής Αιθιοπίας προκάλεσε χτες το απόγευμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 26 άλλων (ανάμεσά τους και ένα 11χρονο παιδί). Ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής αστυνομίας Ντέμσας Χάιλου επέρριψε την ευθύνη της έκρηξης στη γειτονική Ερυθραία, ο υπουργός Πληροφοριών της οποίας απέρριψε την κατηγορία ως «σκέτο σκουπίδι»...

ΜΟΡΟΝΙ.-- Επιχείρηση ανακατάληψης της νήσου Αντζουάν των Νησιών Κομόρες που ελέγχεται από ένοπλους του στασιαστή Μοχάμεντ Μπακάρ ξεκίνησε χτες στην περιοχή αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Η στρατιωτική επέμβαση που σχεδιάζεται από την κεντρική κυβέρνηση στις Κομόρες εναντίον του αυτοανακηρυχθέντος «ηγέτη» της νήσου Αντζουάν υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ετοιμότητα του κινέζικου ομίλου FAW να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της σερβικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Zastava», εξέφρασαν εκπρόσωποί του, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σερβίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Κρίστοφερ Χιλ, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν συναντηθεί στη Γενεύη με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κίι Γκουάν, δήλωσε ότι η ΛΔ Κορέας «πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία του πυρηνικού οπλικού προγράμματός της» στην επικείμενη διακήρυξη και ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ