Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν το περασμένο Σάββατο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα ενάντια στην εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία, αλλά και ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν καθώς και σε μια πιθανή επίθεση στο Ιράν. Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε η κοινωνική οργάνωση «Οχι στις Βάσεις», στην οποία συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, πραγματοποιούν από χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς και η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τα θέματα που θα συζητήσουν αφορούν τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, κάτι για το οποίο αντιδρά έντονα η Ρωσία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου διατηρούν οι βουλευτές της «συντηρητικής» πτέρυγας του ισλαμικού ιρανικού καθεστώτος. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ενισχύεται καθώς μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλοί σκληροί επικριτές του, όπως ο πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζάνι, που αναμένεται να είναι Πρόεδρος της Βουλής. Οι «συντηρητικοί» συγκεντρώνουν 113 έδρες (οι 70 υπέρ Αχμαντινετζάντ, οι 43 επικριτές του).

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τέσσερις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αυτοκινητοπομπής της Isaf στην επαρχία Χελμάντ και ακόμα τέσσερις τραυματίστηκαν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνεδρίαση της Πακιστανικής Βουλής, που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 18ης Φλεβάρη, και σήμερα αναμένεται η εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, από το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί από πύραυλο ο οποίος έπληξε χωριό στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στη ζώνη των φυλών, ενώ σε έκρηξη το Σάββατο σε ιταλικό εστιατόριο στο Ισλαμαμπάντ έχασε τη ζωή της μία γυναίκα και τραυματίστηκαν ακόμα εννέα θαμώνες.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκτενές πρόγραμμα αποκατάστασης της ειρήνης στην Κένυα μετά το κύμα μετεκλογικής βίας, παρουσίασαν χτες στους 40 πρέσβεις δυτικών και ασιατικών χωρών ο Κενυάτης Πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι και ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ράιλα Οντίνγκα. Στο μεταξύ, η συνδυασμένη επιχείρηση στρατού και αστυνομίας κατά της δράσης της οργάνωσης «SLDF» στο όρος Ελγκον της δυτικής Κένυας προκαλεί αντιδράσεις καθώς εντείνονται οι πληροφορίες πως έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων αμάχων, εκατοντάδων συλληφθέντων και κύμα 9.000 προσφύγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ