Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οξύνονται οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και «Χεζμπολάχ». Χτες, η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η σιιτική λιβανική οργάνωση έχει αποκτήσει, με ιρανική βοήθεια, χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν ν' απειλήσουν όλο το Ισραήλ. Ο επικεφαλής της «Χεζμπολάχ», από την άλλη, Σέικ Νασράλαχ, επανέλαβε ότι θα υπάρξει εκδίκηση «σε βάρος των ισραηλινών δολοφόνων».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απεργία πείνας πραγματοποιούν, τις τελευταίες ημέρες, τρεις Ελληνες εργάτες στο ναυπηγείο της πόλης Σεν Ναζέρ, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, που από το 2006 ανήκει στη νορβηγική εταιρεία «Aker Yards». Το ναυπηγείο, που έχει καταγγελθεί και από τη γαλλική επιθεώρηση εργασίας για δεκάδες παραβάσεις, δουλεύει με τη μέθοδο των «πολλαπλών επιπέδων υπεργολαβίας». Οι τρεις Ελληνες, που ζητούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών με τη συμπαράσταση των κατοίκων και των συναδέλφων τους, εργάζονταν για τη γερμανική «Freeze» στον τομέα των βαφών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Επιστολή με την οποία ζητά από τα Ηνωμένα Εθνη αποζημίωση για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της απέστειλε η ιρανική ηγεσία στην έδρα του Οργανισμού.

ΤΟΚΙΟ.-- Και αεροσκάφη τζετ θα παράγει σύντομα ο βιομηχανικός κολοσσός «Μιτσουμπίσι». Χτες, δέχτηκε την πρώτη παραγγελία απ' την ιαπωνική αεροπορική εταιρεία «All Nippon Airways» για την κατασκευή 15 τζετ ως το 2013 (ύψους 600 εκατ. δολαρίων).

ΓΕΝΕΥΗ.-- Γρίπη πτηνών σε μία αγριόπαπια που βρέθηκε νεκρή στη λίμνη Σέμπας της κεντρικής Ελβετίας διέγνωσαν χτες οι ελβετικές αρχές. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της γρίπης απ' το Μάρτη του 2006.

ΜΟΡΟΝΙ.-- Η κυβέρνηση του αφρικανικού νησιωτικού κρατιδίου Κομόρες ζήτησε χτες από τη Γαλλία να παραδώσει τον Μοχάμεντ Μπακάρ, αρχηγό των αυτονομιστών στη νήσο Αντουζάν, την οποία ανακατέλαβε προχτές ο στρατός της χώρας σε συνεργασία με αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Μπακάρ ζήτησε και πήρε άσυλο στη Γαλλία.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Διαδηλώσεις και αποκλεισμοί από τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Βιομηχανιών (FAA) αλλά και αντιδιαδηλώσεις από εργαζόμενους και αγρότες με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ, χαρακτηρίζουν τη σημερινή αντιπαράθεση στην Αργεντινή. Αφορμή η αύξηση των δασμών στις εξαγωγές που επέβαλε στους αγροτοβιομήχανους η σημερινή κυβέρνηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε την καταδίκη σε θάνατο του Μουμία Αμπού-Τζαμάλ, πρώην δημοσιογράφου αγωνιστή της οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες», και σήμερα πολιτικού κρατούμενου αλλά επικύρωσε την καταδίκη του για το θάνατο ενός αστυνομικού το 1981.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ