Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Από την Κυριακή, ο Λίβανος, μετά από 19 αποτυχημένες απόπειρες, έχει πρόεδρο, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος αρχίζει την Τετάρτη συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- «Οι διαπραγματεύσεις με τη Συρία θα είναι πολύ σοβαρές, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση περί ισραηλινής αποχώρησης από τα υψώματα του Γκολάν», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι η Δαμασκός έθεσε ως προϋπόθεση επανέναρξης των έμμεσων συνομιλιών τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οκτώ νεκροί, εκ των οποίων οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες, και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επιθέσεων του τελευταίου 24ωρου. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού υποστήριζε ότι έχει συλλάβει έξι εφήβους που είχαν εκπαιδευτεί να κάνουν επίθεση αυτοκτονίας στη Μοσούλη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την παραμονή της υπό ευρωενωσιακής διοίκησης δύναμης των 2.500 στρατιωτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη «για όσο κριθεί απαραίτητο» αποφάσισε χτες το συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Διπλασιάζεται η αστυνομική δύναμη της ΕΕ στο Αφγανιστάν, σε 400 άνδρες, από 200 που είναι σήμερα, όπως αποφασίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης, χτες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν, και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο, έξω από την πόλη Αρακ, στο κεντρικό Ιράν, που ακολουθήθηκε από πυρκαγιά. Η έκρηξη οφείλεται, όπως ανακοινώθηκε, σε ατύχημα.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέα υποκριτική συμφωνία για «50% μείωση» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το ...2050 ανακοίνωσαν χτες μετά από τριήμερη συνάντηση στο Κόμπε της Ιαπωνίας οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών (G8).

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Με ταραχές στην πρωτεύουσα Κόνακρι της δυτικοαφρικανικής Γουινέας και ριπές όπλων στον αέρα αντιμετώπισαν χτες εκατοντάδες οργισμένοι στρατιώτες την πρόσφατη απόφαση του «προέδρου» Λανσάνα Κόντε για αποπομπή του πρωθυπουργού που είχε διοριστεί πέρσι μετά από συμφωνία με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σεισμός ισχύος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δόνησε την Κυριακή την Κεντρική Κολομβία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 νεκρούς, 54 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε βαγόνι τρένου στη Σρι Λάνκα, επίθεση για την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί τους αντάρτες της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ», που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη. Ακόμα 18 «αντάρτες» και δύο στρατιώτες, αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις του κυβερνητικού στρατού με δυνάμεις των Ταμίλ, στα βόρεια της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ