Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Προσφυγή στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών από την κυβέρνηση της Βολιβίας για τις έξωθεν υποκινούμενες ταραχές στην πόλη Σούκρε που αμαύρωσαν τους γιορτασμούς για 119η επέτειο της απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής και εντάσσονται στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες.

ΛΙΜΑ.-- Την παρουσία μελών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Απούριμακ και Ενε, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία και τη Βραζιλία, καταγγέλλουν οργανώσεις στο Περού. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του Αγιακούτσο, καταγγέλλει ότι αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιοχή περισσότερο από ένα χρόνο.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ο χιλιανός δικαστής Βίκτορ Μοντίγλιο διέταξε τη σύλληψη 98 πρώην μελών των δυνάμεων ασφαλείας για τη συμμετοχή τους στην «Επιχείρηση Κολόμπο» κατά τη διάρκεια της χούντας, όπου 119 αγωνιστές πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν.

ΟΤΑΒΑ.-- Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μαξίμ Μπερνιέ, μετά την παραδοχή ότι άφησε απόρρητα έγγραφα σε μέρος που δεν ήταν ασφαλές. Στο παρελθόν ο ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις ότι μια πρώην φίλη του διατηρούσε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας παραμένει πιθανή, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) Αλαν Γκρίνσπαν.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Αρχισε, χτες, η κατάθεση στο γενικό εισαγγελέα του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση διαφθοράς, όπου εμπλέκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αμερικανο-εβραίος επιχειρηματίας Μόρις Ταλάνσκι παραδέχτηκε ότι σε διάστημα 10 χρόνων, όταν ο Ολμέρτ ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, του κατέβαλε σε μετρητά, υπό τη μορφή δωρεών, περί τα 100.000 δολάρια, επιμένοντας, όμως, ότι «δε ζήτησε ποτέ κανένα αντάλλαγμα».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων προκάλεσαν προχτεσινοβραδινές επιθέσεις ισλαμιστών κατά κατοχικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Παράλληλα, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στο Μποκάσο της βόρειας Σομαλίας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Προειδοποίηση προς το βασιλιά Γκιανέντρα απηύθυνε χτες η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Νεπάλ να αποχωρήσει οικειοθελώς και σύντομα από το θρόνο του, αλλιώς θα καταφύγει σε μέτρα βίαιης απομάκρυνσής του από τα ανάκτορα μετά την επικύρωση της κατάργησης της μοναρχίας από τη συντακτική συνέλευση, που ορκίστηκε χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ