Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αυλαία των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, με τις αναμετρήσεις σε Μοντάνα και Νότια Ντακότα, και η Χίλαρι Κλίντον «σε καμία περίπτωση» δε σχεδιάζει να παραδεχτεί την υπεροχή του Μπαράκ Ομπάμα και να αποσυρθεί.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Αυξάνονται οι Ιρλανδοί που τάσσονται κατά της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Sunday Business Post» που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», καθώς το 33% των Ιρλανδών δηλώνει πως θα ψηφίσει «όχι», ενώ το 41% τάσσεται υπέρ της Συνθήκης. Το ποσοστό αυτών που εναντιώνονται στη Συνθήκη αυξήθηκε κατά 5%, ενώ το ποσοστό αυτών που την υποστηρίζουν αυξήθηκε μόνο κατά 3%.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το κλείσιμο 4 εργοστασίων της ανακοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» στο πλαίσιο «μεγάλης αλλαγής στη στρατηγική της που στρέφεται κυρίως στην παραγωγή αυτοκινήτων περισσότερο οικονομικών σε κατανάλωση καυσίμου.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διόρισε χτες τον Νικολάι Μακάροφ ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού στη θέση του Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, ο οποίος από τη μεριά του διορίστηκε υφυπουργός του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Χιλιάδες γιατροί διαδήλωσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αυστρίας, τη Βιέννη, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το υγειονομικό σύστημα, τα οποία θα πλήξουν κατά κανόνα κυρίως τους ηλικιωμένους. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΡΑΓΑ.-- Διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της κυβέρνησης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα εργαζόμενοι της Τσεχίας, ενάντια στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται νέα διαμαρτυρία σχετικά με τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ενώ στις 24 Ιούνη αναμένεται μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Το μετάλλιο της προεδρίας έδωσε στον, μόλις χτες, απελευθερωθέντα από τις ισραηλινές φυλακές, μετά από έξι χρόνια που εξέτισε εκεί καταδικασμένος για κατασκοπία υπέρ της «Χεζμπολάχ» Νασίμ Νισρ, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, που εξήρε τη θυσία του για το «καλό της πατρίδας».

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- «Ετοιμος για άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ» φέρεται να δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε εφημερίδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Σύρος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι απλώς δεν είναι ακόμη η στιγμή και θα πρέπει να συνεχιστούν οι έμμεσες πρώτες επαφές.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τρεις μαχητές της «Τζιχάντ» τραυματίστηκαν ελαφρά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα, στη νότια Γάζα, κοντά στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμενόταν να αρχίσει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον με την Κοντολίζα Ράις, η οποία δήλωνε ότι θ' ασκήσει «πιέσεις για πρόοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ξεκίνησε η έρευνα στο Ισλαμαμπάντ, του Πακιστάν, αναφορικά με τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Δανίας, τη Δευτέρα, καθώς παραμένει ασαφές το ποιοι είναι οι δράστες, δεδομένου ότι η κύρια ομάδα ανταρτών «ισλαμιστών» στη χώρα, έχει δηλώσει εκεχειρία.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Καταδίκασε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν επέτρεψε «σε δύο δασκάλες, οι οποίες απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να βγάλουν την ισλαμική μαντίλα την ώρα των μαθημάτων, να εξασφαλίσουν επαρκώς την υπεράσπισή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ