Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Χιλιάδες εξοργισμένοι κάτοικοι και ανθρακωρύχοι της ορεινής πόλης Μοκέγκουα κρατούν ομήρους ένα στρατηγό και 65 αστυνομικούς, μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν στη Μοκέγκουα είχαν στόχο να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων που εδώ και μια βδομάδα έχουν αποκλείσει τον οδικό άξονα που οδηγεί στα νότια της χώρας.

ΝΤΕ ΜΟΪΝ.-- Στους 15 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν όλη την προηγούμενη βδομάδα τις κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων των φοιτητών και μαθητών παίρνουν οι δάσκαλοι και καθηγητές, που ξεκίνησαν απεργία επ' αόριστον ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ μεταρρύθμιση της Παιδείας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη στήριξή του στον Μπάρακ Ομπάμα προσέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ζητώντας από όλους τους Δημοκρατικούς να ενωθούν πίσω από τον υποψήφιο του κόμματός τους. Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του ABC News δίνει προβάδισμα στον Μπάρακ Ομπάμα (48%), έναντι του Τζον ΜακΚέιν (42%).

ΣΕΟΥΛ.-- Απεργιακό αγώνα ανακοίνωσαν χτες για τις 2 Ιούλη νοτιοκορεατικά σωματεία εργαζομένων στους τομείς αυτοκινητοβιομηχανίας, υγείας και οικονομικών υπηρεσιών, με αιτία νέο «μεταρρυθμιστικό» οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Λι Μιουνγκ-μπακ.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Φούμιο Κισίντα έχει από χτες εκτός από το χαρτοφυλάκιο Επιστημονικής Πολιτικής και το νεοϊδρυθέν υπουργείο της «Διαστημικής Ανάπτυξης» που συγκρότησε η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιασούο Φουκούντα.

ΡΩΜΗ.-- Την πρόθεση να «παγώσουν» για ένα χρόνο οι δίκες που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν πριν από το 2002 και τα οποία δεν κρίνονται «ιδιαίτερα σοβαρά», μεταξύ των οποίων και δίκες του ίδιου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρότεινε η λεγόμενη «κεντροδεξιά» κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης συζήτησης στη Γερουσία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Νέος δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, του Βουκουρεστίου, αναδείχτηκε από τον β` γύρο των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο Σορίν Οπρέσκου με ποσοστό 56,55% έναντι του αντιπάλου του κυβερνητικού Βασίλε Μπλάγκα που συγκέντρωσε το 43,45% των ψήφων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αλλον ένα γύρο έμμεσων «ικανοποιητικών» συνομιλιών είχαν Σύροι και Ισραηλινοί διπλωμάτες στην Αγκυρα υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν, ήδη, άλλες δύο επαφές μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στον Ιούλη. Το «καλό κλίμα» φαίνεται ότι θα «επιβεβαιωθεί», τουλάχιστον σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, όταν στις 13 Ιούλη στο Παρίσι, ο Σύρος Πρόεδρος αναμένεται να «καθίσει στο ίδιο τραπέζι» με Ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της συνόδου για την ίδρυση της «Ευρω-μεσογειακής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ