Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Την επανάληψη της δίκης σε βάρος του Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, πρώην πρωθυπουργού της χώρας και επικεφαλής του ΚΚ Πολωνίας, αποφάσισε το Εφετείο της Βαρσοβίας, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου που είχε απορρίψει το Μάη το κατηγορητήριο, αποφαινόμενο ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Το Εφετείο έκρινε ότι οι υποτιθέμενες «μαρτυρίες» και «αποδείξεις» που συγκεντρώθηκαν από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» - το οποίο δημιουργήθηκε για τη δίωξη των κομμουνιστών - είναι «επαρκείς» για να συνεχιστεί η δίκη.

ΑΡΙΖΟΝΑ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίστηκε σοβαρά όταν δύο ελικόπτερα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ασθενών συγκρούστηκαν στον αέρα κοντά σε νοσοκομείο της Αριζόνα, κοντά στην πόλη Φλάγκσταφ.

ΛΙΜΑ.-- Σε μια προσπάθεια να βγει «καθαρός» ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, για τις κατηγορίες περί ανθρωποκτονιών, απαγωγών και άλλων παραβιάσεων, χτες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας επί της προεδρίας Φουτζιμόρι, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είχε καμία σχέση με αυτά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε έκρηξη που σημειώθηκε στην κατοικία του ισλαμιστή ηγέτη, Χάτζι Νάμνταρ, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς, στην περιοχή Χάιμπερ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Παράλληλα, το Σάββατο ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις εναντίον ανταρτών στη βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ.

ΣΕΟΥΛ.-- Τετραπλασιασμό της αρωγής σε τρόφιμα στη ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές της χώρας για αύξηση της βοήθειάς του μετά την άφιξη του πρώτου φορτίου με τρόφιμα από τις ΗΠΑ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην Κίνα είναι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ξεκινώντας την επίσκεψή της από την επαρχία Σετσουάν, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, Γιανγκ Τζιετσί και χτες επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο σεισμός της επαρχίας Σετσουάν στις 12 Μάη προκάλεσε υλικές ζημιές στους αγρότες ύψους 6 δισ. δολαρίων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενάντια στη διάλυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μιλιέτ», η πλειοψηφία των Τούρκων σε ποσοστό 53,3%. Υπέρ της απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται το 34,3%, ενώ το 43,4% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το ΑΚΡ ξανά αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ