Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον δυο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σήμερα σε δυο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μοσούλη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και τον αμερικανικό στρατό.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, ότι τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ινγκριντ Μπετενκούρ και ακόμη 14 αιχμαλώτων των FARC, φορούσαν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού, γεγονός που αποτελεί σφοδρή παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Διαδήλωση πραγματοποίησαν κυρίως φοιτητές, απαιτώντας την επιστροφή του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ και αξιώνοντας, επίσης, από την κυβέρνηση του σημερινού Προέδρου Ρενέ Πρεβάλ να λάβει κατεπείγοντα μέτρα για το ζήτημα των ραγδαία αυξανόμενων τιμών των τροφίμων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών έκαστος καταδικάστηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη οι νεαροί γονείς που άφησαν την 5χρονη κόρη τους να πεθάνει από την πείνα στην πόλη Σβέριν της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο Νοέμβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα 47%, έναντι 40% του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ζόγκμπι για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ και δόθηκε χτες Τετάρτη στη δημοσιότητα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση για να εμποδίσει τα σχέδια της Χώρας των Βάσκων να διεξάγει δημοψήφισμα στις 25 Οκτώβρη με δύο ερωτήματα: Αν οι κάτοικοι θα υποστηρίξουν μια λύση στην αυτονομιστική διαμάχη στην περίπτωση που η ΕΤΑ διακόψει τη βίαιη δράση της και αν συμφωνούν ότι τα βασικά πολιτικά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στο δικαίωμα των Βάσκων να αποφασίσουν το μέλλον τους.

ΑΜΠΟΥΖΑ.-- Χιλιάδες κάτοικοι της Νιγηρίας εγκατέλειψαν την πόλη Μπόνι που βρίσκεται στο Δέλτα του Νίγηρα μετά από απειλές που δέχτηκαν από ενόπλους ότι θα αποκεφαλιστούν όσοι δεν προέρχονται από την περιοχή. Η άγνωστη ένοπλη ομάδα είχε επιτεθεί σε στρατιώτες πριν δύο βδομάδες, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια έγκυο.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αεροπορική εταιρεία «Spanair» - ιδιοκτησία της σκανδιναβικής «SAS» ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει το ένα τρίτο του εργατικού της δυναμικού, δηλαδή 1.100 εργαζομένους, και θα περικόψει και αρκετά δρομολόγιά της.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 12 «τρομοκρατικοί πυρήνες» εξαρθρώθηκαν στην Κίνα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλαίσιο των μέτρων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Συνελήφθη χθες στη Μαλαισία ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Δικαιοσύνης, Ανουάρ Ιμπραήμ, κατηγορούμενος για το σοδομισμό ενός 23χρονου.

ΚΑΪΡΟ.-- 37 νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης τρένου με αυτοκίνητα στη Μάρσα Ματρούχ της Ινδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ