Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σε ένα «γενικό χρονοδιάγραμμα» για την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Τζορτζ Ου. Μπους και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας ακόμα έφηβος, ο 21ος από την αρχή του έτους, έχασε τη ζωή του στο Λονδίνο σε επίθεση με μαχαίρι. Για «επιδημία» κάνουν λόγο οι βρετανικές αρχές, καθώς τον τελευταίο χρόνο μόνο σημειώθηκαν 7.428 αδικήματα και επιθέσεις με μαχαίρια. Δεύτερο στη λίστα έρχεται το Μάντσεστερ με 2.294 σχετικά αδικήματα το ίδιο χρονικό διάστημα.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Τη σύλληψη δύο Αράβων πολιτών του Ισραήλ και τεσσάρων Παλαιστινίων, που κατοικούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ, με την κατηγορία σύστασης και πρόθεσης συμμετοχής σε ένα «τοπικό δίκτυο της Αλ Κάιντα».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Συνελήφθησαν την Πέμπτη το βράδυ στην πόλη Γκάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν μια γυναίκα και ένα 13χρονο αγόρι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έφεραν εκρηκτικά και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην κατοικία υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν ξημερώματα Παρασκευής στην Τρίπολη του Λιβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Μπαμπ αλ - Τεμπανέχ, όταν ένα όχημα πλησίασε σε οδόφραγμα του στρατού, χωρίς να σταματήσει στο σήμα και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον οδηγό...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ξεκίνησαν χθες οι συνομιλίες αξιωματούχων της ινδικής κυβέρνησης με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφορικά με τη συμφωνία των δικλείδων ασφαλείας της πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας, στην οποία αντιτάχθηκαν έντονα τα αριστερά και ΚΚ της χώρας, τονίζοντας ότι υποθηκεύει στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δεν αποδέχτηκε τελικά την παραίτηση του πρωθυπουργού του Βελγίου Ιβ Λετέρμ ο βασιλιάς Αλβέρτος Β`, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν ο Λετέρμ θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή θα συνεχίσει με το υπάρχον σχήμα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διαρροή ουρανίου διαπίστωσε η γαλλική εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων «Areva» σε πυρηνικό της εργοστάσιο στη Ν/Α Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα είναι πιθανό να ξεκίνησε πριν από χρόνια». Ηδη, απεστάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει το εργοστάσιο στην περιοχή Ρομάν-σιρ-Ιζέρ, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στο μέγεθος της διαρροής.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ενέκρινε την πρόωρη απελευθέρωση του Σερβοβόσνιου Ντούσκο Τάντιτς, καθώς έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της 20χρονης ποινής του.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έπειτα από κράτηση μιας μέρας αφού είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος και ανάμειξη σε υπόθεση διαφθοράς, σε σχέση με διαγωνισμό για την κατασκευή εμπορικού κέντρου, ενέργεια που οδήγησε το συγκεκριμένο κόμμα σε αποχώρηση από τη Βουλή καταγγέλλοντας πολιτική σκοπιμότητα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην αναστολή χορήγησης κονδυλίων ύψους έως και 630 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουλγαρία προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν οι αρχές της Βουλγαρίας δε δράσουν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με το BBC.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τα 90ά του χρόνια συμπλήρωσε χτες ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, στο χωριό Κούνου στη νοτιοανατολική Νότια Αφρική, όπου μεγάλωσε. Σε μήνυμά του στο λαό της Νότιας Αφρικής, ο Μαντέλα κατήγγειλε τις κοινωνικές ανισότητες, προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο έλεος της φτώχειας και κάλεσε τους πλούσιους να βοηθήσουν τους φτωχούς.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Οι Πρόεδροι της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, Εβο Μοράλες, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και Ούγο Τσάβες, αντίστοιχα, υπέγραψαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη βολιβιανή πόλη Ριμπεράλτα, συμφωνία ανάπτυξης και προστασίας της περιοχής του Αμαζονίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ