Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34

Επιλογές
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αρίστος Καμαρινός: «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ. Το χαμένο ημερολόγιο»
  • Κώστας Τουμασάτος: «Συνθήκη Σένγκεν»
  • Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ: «Από το 15ο στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ»
  • Καρλ Μαρξ: «Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 ως το 1850», «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία»
  • Σταμάτης Βαλσάμος: «Δάκρυ και ελπίδα»
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Ο άλλος δραπέτης»
  • Αστέριος Λάμπρου: «Χρωματιστοί κύκλοι»
  • Οικονομικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ «Τάσεις, εξελίξεις, προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Επιλογές
Οι πρεμιέρες συνεχίζονται
  • Ο «πατέρας» του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου Ιάκωβος Καμπανέλλης συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς στο θέατρο. Το «Ανοιχτό Θέατρο», τιμώντας αυτή την επέτειο, ανεβάζει τα έργα του: «Βίβα Ασπασία» και «Τελευταία Πράξη». Το πρώτο έργο ανήκει στην πρώτη δεκαετία του συγγραφέα και το δεύτερο στην τελευταία. Το «Βίβα Ασπασία», του οποίου οι παραστάσεις αρχίζουν, σήμερα, είναι μια «κατοχική» κωμωδία. Η δράση του τοποθετείται το 1943, μετά τη «συμφωνία Μπαντόλιο», όπου οι Ιταλοί από σύμμαχοι των Γερμανών βρέθηκαν στο πλευρό των συμμάχων. Τα κωμικά, τραγελαφικά και δραματικά στοιχεία είναι αλλεπάλληλα, δημιουργώντας απρόσμενες μεταστροφές και καταστάσεις. Σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνας Καμπανέλλη, μουσική Αντώνη Μιχαηλίδη. Παίζουν: Ντίνα Μιχαηλίδη, Ελενα Κρίτα, Ιωάννα Σταβάρα, Ηλίας Στρατάκος, Μαρία Ζαφειράκη, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Χρύσανθος Καγιάς, Χάρης Εμμανουήλ, Θόδωρος Μπογιατζής, Στάθης Βούτος, Δημήτρης Αγοράς.
  • Στον 28ο χρόνο μπαίνει φέτος το θέατρο «Ερευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη, ο οποίος ανεβάζει, σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή το σύγχρονο αγγλικό έργο του Ντέιβιντ Λούις «Σπερματογονία». Μαζί με τον Δημήτρη Ποταμίτη παίζουν: Αννα Αδριανού, Παύλος Ευαγγελόπουλος και Χρυσούλα Παπαδοπούλου.

«Βίβα Ασπασία» στο «Ανοιχτό θέατρο»
«Βίβα Ασπασία» στο «Ανοιχτό θέατρο»
Το «Κόκκινο Βελούδο, στεγνό καθάρισμα» των Ρον Κλαρκ και Σαμ Μπόμπρικ, παρουσιάζει ήδη ο θίασος «Θεώρημα» στο θέατρο «Μέλι». Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, μουσική Θάνου Γεωργούλα. Παίζουν: Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Πάνος Πανόπουλος, Ασπασία Μηλιαράκη, Γεωργία Καλέργη.

  • Πρεμιέρα, σήμερα, και στο «Περοκέ» όπου παρουσιάζεται η επιθεώρηση «Πετσί και... Κόκκαλη» με κείμενα Γιώργου Κωνσταντίνου - Μιχάλη Ανθη. Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι του Φώτη Μεταξόπουλου, η μουσική του Ζακ Ιακωβίδη. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Σωτήρης Μουστάκας, Νίκος Παπαναστασίου, Κώστας Τσάκωνας, Μαρία Μπονέλου, Αθηνά Μαυρομάτη κ.ά.
Επιλογές
Επετειακές εκδηλώσεις
  • «Η γυναίκα στην Αντίσταση» είναι το θέμα της σημερινής εκδήλωσης (8μμ), στην αίθουσα Δημοτικού Ωδείου Μοσχάτου (Ελευθερίας και Λυκούργου, πλ. Εθνικής Αντίστασης). Η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Μοσχάτου θα ερμηνεύσει το «Μαουτχάουζεν», ενώ θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό της εποχής.
  • Η εθνική επέτειος τιμάται σήμερα (8.10μμ), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση). Μετά τον πανηγυρικό από τον πρόεδρο του συλλόγου, Ι. Μαρκαντώνη, ο κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμ. Μικρογιαννάκης θα μιλήσει με θέμα «Οχι». Συμμετέχει η Χορωδία του Μουσικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μουσικοποιητικό δρώμενο αποτελεί η «Ποιητική συναυλία» του Δημήτρη Ιατρόπουλου, αύριο (12.30μμ), στην πλατεία Συντάγματος. Διοργανωτής ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, που θέλει να προσδώσει «στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έναν ευρύτερο πολιτιστικό χαρακτήρα». Τον Δ. Ιατρόπουλο, που θα παρουσιάσει γνωστά και καινούρια έργα του, συνοδεύει η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων. Τραγούδια του ερμηνεύουν οι Αμαλία Βλάχου, Βαλεντίνα Βρεττού και Θωμάς Ραψανιώτης. Συμμετέχουν οι: Μιχάλης Βιολάρης, Βλάσης Μπονάτσος, Θόδωρος Ρουμπάνης και οι αδελφοί Τζαβάρα. Προλογίζει ο Θύμιος Καρακατσάνης. Είσοδος ελεύθερη.

  • Αύριο (7μμ), στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την εθνική επέτειο, ο καθηγητής Κ. Μπέης θα μιλήσει με θέμα «28η Οκτωβρίου - ερεθίσματα για προβληματισμό» και τραγούδια θα ερμηνεύσει η Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Στον Μιχάλη Σουγιούλ, το συνθέτη που με τα τραγούδια του σφράγισε το Επος του '40, αφιερώνεται η εκδήλωση του Δήμου Αργυρούπολης, αύριο (8μμ), στο Δημοτικό Θέατρο (Ολυμπίας 5). Θα μιλήσουν: η κόρη του Ηρώ Σουγιούλ - Κομπορόζου και οι καλλιτέχνες Αννα Καλουτά, Μάγια Μελάγια και Γιάννης Σπάρτακος. Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν το Χορωδιακό Εργαστήρι Δήμου Αργυρούπολης «Η Βάρβιτος» και οκταμελής ορχήστρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ