Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Φάουστ» στο «Αμφι-Θέατρο»

Το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, μπαίνοντας στο 25ο έτος της λειτουργίας του, παρουσιάζει από την Τετάρτη 5 του Γενάρη μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του, τον «Φάουστ» του Γκαίτε. Το αριστούργημα του Γερμανού κλασικού, που περικλείει στοιχεία τραγωδίας και μαγείας, μπλεγμένα όμως με σαρκαστικό χιούμορ και κωμικο-σατιρικές σκηνές. Ο «Φάουστ» παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική σύνθεση Κωνσταντίνου Λυγνού, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Φέρτης (Φάουστ), Λήδα Τασοπούλου (Μεφιστοφελής), Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιώργος Κροντήρης, Παναγιώτης Ζαγανιάρης, Γιώργος Καράσης, Νίκος Γιαχαλής, Σάννυ Χατζηαργύρη και Ματίνα Καρτσιούνα.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Βραδιές στη «Σφεντόνα»

«Στη Σφεντόνα κάθε που βραδιάζει...» αρχίζει να ξετυλίγεται μια ενδιαφέρουσα μουσική διαδρομή. Στη γνωστή μουσική σκηνή της λεωφόρου Αλεξάνδρας ανεβαίνουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης, οι «Mode Plagal», ο Κώστας Λειβαδάς και ο Δημήτρης Υφαντής, προσφέροντας ένα πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή των μουσικών ρευμάτων, αναφορών και εποχών. Ερμηνείες, που χαρακτηρίζονται από το προσωπικό ύφος της Ελ. Τσαλιγοπούλου και του Δημ Μπάση, μουσικές που συνδυάζουν τον ηλεκτρισμό με τους ήχους της Μεσογείου, της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα της παράδοσης από το δυναμικό σύνολο «Mode Plagal» των Θ. Ρέλλου, Τ. Κανέλλου, Κλ. Αντωνίου κ.ά., τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα του τραγουδοποιού Κ. Λειβαδά και του αξιόλογου ερμηνευτή Δ. Υφαντή συνθέτουν το παζλ της μουσικής παράστασης, που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά και ενορχηστρωτικά ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Ωρα έναρξης: 10.30μμ. Κυριακές: 8.30μμ. Τηλέφωνο: 8253.991-2.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα εκδηλώσεων
Επιτυχία με «Ελ Γκρέκο»

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η έκθεση «Ελ Γκρέκο, Ταυτότητα και Μεταμόρφωση», όπως είναι ο τίτλος της, έφτασε στην Αθήνα, μετά τη Μαδρίτη και τη Ρώμη. Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Γενάρη, θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο πλήρης έκθεση έργων Γκρέκο. Παρουσιάζονται 72 σπάνιες δημιουργίες του μεγάλου καλλιτέχνη, που προέρχονται, τόσο από τις τρεις οργανώτριες χώρες, όσο και από μουσεία και συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Κύριος επιμελητής της έκθεσης, είναι ο καθηγητής Τζ. Αλ. Λοπέρα, ενώ η επιλογή έγινε από τους οργανωτές με τη φιλοδοξία να εικονογραφηθεί, όσο γίνεται πληρέστερα, η ταυτότητα του καλλιτέχνη, η παιδεία του, οι σταθμοί της μεταμόρφωσής του.

Η διαδρομή της έκθεσης ξανακάνει αντίδρομα την πορεία του καλλιτέχνη από το βενετοκρατούμενο Χάνδακα (Ηράκλειο Κρήτης), απ' όπου ξεκίνησε το 1567 σε ηλικία 26 χρόνων, για να καταλήξει, μέσω Βενετίας και Ρώμης στο μακρινό Τολέδο της Ισπανίας. Ετσι η έκθεση του Γκρέκο παίρνει το χαρακτήρα ενός συμβολικού νόστου, μιας επιστροφής του καλλιτέχνη στα γενέθλια χώματα, που δεν πραγματοποιήθηκε όσο ζούσε. Την έκθεση στην Αθήνα επιμελήθηκε ο καθηγητής Νίκος Χατζηνικολάου .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ