Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Το «Μαρτυρολόγιο»

(Η μεγάλη κληρονομιά του λαού)

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ είναι μια συγκλονιστική αλλά και πολύ σημαντική ιστορική έκδοση που βγαίνει από το 1988 ύστερα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ. Νιώθεις χαρά νά 'χεις στα χέρια ένα τέτοιο βιβλίο που με τον τίτλο «Επεσαν για τη Ζωή», σού πυρώνει την καρδιά και σου φέρνει του μεγάλου δάσκαλου, του Δημήτρη Γληνού, το λόγο: «Το ΚΚΕ δε φοβήθηκε ποτέ κανένα διωγμό, δε δίστασε μπροστά σε καμιά θυσία». Κι αυτό είναι, που στο ακέραιο βεβαιώνεται στη διαδρομή των χρόνων με το αίμα ανθρώπων που «βάδισαν στο θάνατο για χάρη της ζωής, υπέμειναν το χειρότερο κάτεργο για χάρη της ελευθερίας».

Ο ΝΕΟΣ τόμος (4δ), που βγήκε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή» καλύπτει επίσης το 1944 και περιλαμβάνει στοιχεία πεσόντων αγωνιστών κατά περίπτωση (Μ-Ω). Σημειώνουμε ότι ο μεγάλος όγκος του υλικού έκανε απαραίτητο το διαχωρισμό σε 4 τόμους. Ας θυμηθούμε πως το 1944 στάθηκε μια αποφασιστική χρονιά για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα μάλιστα την Ευρώπη. Είναι η χρονιά που ο Κόκκινος Στρατός χτυπά το χιτλερικό θεριό στη φωλιά του και στη χώρα μας η ΕΑΜική Αντίσταση δυναμώνει τα χτυπήματα για να διώξει τους ξένους καταχτητές.

Η ΕΛΛΑΔΑ ζει την πιο φοβερή ώρα, την πιο μεγάλη δοκιμασία, από τη μια άκρη ως την άλλη κολυμπάει στο αίμα. Οι χιτλερικοί και οι συνεργάτες τους ούτε μια στιγμή δε σταμάτησαν τις εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα στις πόλεις και στα χωριά. Το «Μαρτυρολόγιο» καταγράφει το φοβερό ολοκαύτωμα με την αναγραφή όλων των σχετικών στοιχείων, που έχουν συγκεντρωθεί από την ιστορική έρευνα. Πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως η πολύτομη και σημαντική αυτή ιστορική έκδοση του ΚΚΕ είχε ν' αντιμετωπίσει πολλές και σημαντικές δυσκολίες στην αναζήτηση του σχετικού υλικού και κυρίως στη διακρίβωσή του. Κι είναι ακριβώς αυτό που προσδίδει στο πολύτιμο αυτό έργο αξία ιδιαίτερη. Και μάλιστα όταν στο νου φέρεις όλες εκείνες τις φοβερές δυσκολίες που πέρασε το λαϊκό κίνημα καθώς και την τύχη, που είχαν τα ιστορικά ντοκουμέντα του λαϊκού αγώνα. Και είναι ευνόητο ότι η έρευνα στην πορεία της θα προσθέσει ή και συμπληρώσει τα βιογραφικά στοιχεία καθώς το «Μαρτυρολόγιο» προχωρεί προς την ολοκλήρωσή του.

ΚΑΙ με το νέο αυτό τόμο του «Μαρτυρολογίου» βεβαιώνεται η μεγάλη αλήθεια, πως στάθηκε γιγαντομαχία ο αγώνας, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης κι ο ρόλος του ΚΚΕ στην προσφορά και τη θυσία ήταν πρωταγωνιστικός, ρόλος πρωτομάχου.

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ μερικά λόγια από το προλογικό κείμενο του πρώτου τόμου στο οποίο υπογραμμίζεται πως η αξία της θυσίας των αγωνιστών «δε μετριέται τόσο με το βάρος που είχε ο θάνατός τους στην τροπή των ιστορικών γεγονότων. Μετριέται με τη λάμψη ενός πρότυπου ζωής, που η ζωή κι ο θάνατός τους μας κληροδοτεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κι αυτό είναι που κάνει "ισότιμη", ισόβαρη τη θυσία του ανώνυμου διαδηλωτή, του εκτελεσμένου αγωνιστή που χάθηκε με το όπλο στο χέρι ή από το όπλο των σφαγέων και του ηγέτη που πήρε για μια στιγμή, στις πλάτες του την τιμή και την αντοχή χιλιάδων».

ΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ σήμαντρα της ζωής των αγωνιστών, που έπεσαν για τη ζωή, είναι όπως παρουσιάζονται αποκαλυπτικά. Και καθώς φέτος τιμάμε τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ, το «Μαρτυρολόγιο» μάς δίνει τα νιάτα της ΟΚΝΕ, τα νιάτα της ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝίτισσες κι αετόπουλα να προσφέρουν αφειδώλευτα ζωές σε μια αδιάκοπη έφοδο στον ουρανό.

ΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ» στην πολύτομη έκδοσή του που διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή», είναι ένα πολύτιμο ιστορικό έργο. Αποτελεί πηγή αστείρευτης έμπνευσης για τα σημερινά νιάτα αλλά και τις γενιές που έρχονται. Ιερή παρακαταθήκη και πηγή φρονηματισμού.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ