Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΟΥ ΕΑΜ

(Η βεβήλωση δε θα περάσει)

ΗΤΑΝ μια αξέχαστη στιγμή, μια βραδιά, που θα μείνει άσβηστη στη μνήμη η ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, όπου γινόταν δημόσια και επίσημα από το ΚΚΕ η αποκάλυψη ενός σημαντικού και μοναδικής ιστορικής σημασίας ιστορικού μνημείου, του παράνομου εκείνου Τυπογραφείου του ΕΑΜ, που δημιουργήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα.

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ 28ης Οκτώβρη 1984. Εδώ και 19 χρόνια, μια αληθινή ολόκληρη κατακόμβη, στην οποία με τεράστιους κινδύνους εγκαταστάθηκε η θρυλική εκείνη «Βικτώρια», που, νύχτα - μέρα, ασταμάτητα, δούλεψε σ' όλη την περίοδο της χιτλεροφασιστικής Κατοχής και τύπωσε... Και τι δεν τύπωσε εκείνο το τυπογραφείο, που πάλευε σε μια διαρκή μάχη με τους εκδοτικούς μηχανισμούς των Γερμανο-Ράλληδων.

ΕΙΝΑΙ βεβαιωμένο πως το Τυπογραφείο του ΕΑΜ της Καλλιθέας είναι μοναδικό σε μέγεθος, αλλά και σχετικά με την παραγωγή του υλικού, με το οποίο η ΕΑΜική Ελλάδα έδινε κάθε στιγμή την αγωνιστική της απάντηση στον Γκαίμπελς και τους ποικιλώνυμους ντόπιους Κουίσλιγκς.

ΑΞΙΖΕΙ να θυμίσουμε αυτό που ανέφερε ο Κ. Καραγιώργης στο πολιτικό μνημόσυνο του Κ. Βιδάλη, το Σεπτέμβρη του 1946, πως οι Γάλλοι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι, που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, έκπληκτοι, τον ρωτούσαν αν τα τυπογραφικά υλικά που έβλεπαν είχαν τυπωθεί από νόμιμα τυπογραφεία κι αυτό γιατί δεν μπορούσαν, βέβαια, να πιστέψουν πως είχαν τυπωθεί σε παράνομα τυπογραφεία τέτοιες αφίσες, εφημερίδες κλπ.

ΜΕΣΑ σε γενική συγκίνηση, το 1984, αποφασίστηκε τότε πως χωρίς άργητες το μοναδικό αυτό ιστορικό μνημείο, το Τυπογραφείο του ΕΑΜ, θα γινόταν το Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου, ο οποίος στα χρόνια της Κατοχής γνώρισε μια άνθηση μοναδική σ' όλα τα επίπεδα.

ΑΥΤΟ, λοιπόν, το ιστορικό μνημείο με τη θρυλική «Βικτώρια», μοναδικό στην κατεχόμενη τότε από τους χιτλερικούς Ευρώπη, που βεβαιώνει τη λεβεντιά του λαού μας και της νέας μας γενιάς, στη γιγάντια εκείνη μάχη της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό, επιχειρούν τώρα να το βεβηλώσουν.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ η προχτεσινή Ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας την τεράστια ευθύνη που έχει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια που γίνεται για την αλλοίωση του πραγματικού χαρακτήρα και του περιεχομένου του παράνομου Τυπογραφείου του ΕΑΜ.

ΕΙΝΑΙ ολοφάνερο αυτό που επιζητούν και αυτό στο οποίο στοχεύουν μέσα από μια αρχιτεκτονική μελέτη, που, ανάμεσα στ' άλλα, προβλέπει τη μετατροπή του από «Μουσείο του Τύπου του ΕΑΜ» σε «Μουσείο Αντιστασιακού Τύπου 1941-1944», γενικά.

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), όπως υπογραμμίζει και η Ερώτηση, αντί να δοθεί τέρμα στη μεθοδευμένη αυτή προσπάθεια με βάση τον πραγματικό χαρακτήρα του ιστορικού μνημείου, τη γνώμη και τις έντονες διαμαρτυρίες των αντιστασιακών ΕΑΜικών Οργανώσεων, που εκπροσωπούνται στην επιτροπή, που έχει συσταθεί και οι οποίες συστηματικά αγνοούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης και τη γνώμη επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων, που συμμετέχουν στο ΚΣΝΜ και υπερασπίζονται τον πραγματικό χαρακτήρα του μνημείου, προχώρησαν σε αναβολή της συζήτησης του θέματος.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ αυτό μνημείο, το τυπογραφείο της οδού Σκρα 31 της Καλλιθέας, έχει ταυτότητα. Είναι το σύμβολο, που βεβαιώνει τους αγώνες και τις θυσίες της ΕΑΜικής Αντίστασης. Στην κατακόμβη του ΕΑΜικού Τύπου δούλεψαν ήρωες της αντιστασιακής δημοσιογραφίας. Αυτοί στήσανε το τυπογραφείο. Αυτοί το λειτούργησαν με αυτοθυσία. Αυτοί το προφύλαξαν και μας το παράδωσαν. Η κατακόμβη της Καλλιθέας είναι σύμβολο του ΕΑΜ, της αγωνιστικής αντιφασιστικής δημοσιογραφίας του. Είναι πια καιρός - πέρασαν 19 χρόνια - να ανοίξει και να λειτουργήσει σαν το Μουσείο Τύπου του ΕΑΜ. Η βεβήλωση που επιχειρείται δε θα περάσει. Να μπουν τα παιδιά μας και να διαβάσουν στον τοίχο του το σύνθημα, που οι αγωνιστές, οι ΕΑΜίτες, έγραψαν, για να το διαβάζουμε σήμερα και αύριο: «Ζωή χωρίς τη λευτεριά καλύτερα να λείπει».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ