Κυριακή 11 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΟΛΑ

(Να σώσουμε το Σαρωνικό)

ΚΑΠΟΤΕ ο Σαρωνικός κι οι ακρογιαλιές του ήταν για την πρωτεύουσα, αλλά και για την Αττική ολόκληρη ο δροσερός θαλάσσιος πνεύμονας, που ανακουφιστικά δρόσιζε το άστυ. Αλλά και με τις ελεύθερες ακόμη παραλίες ήταν το κοντινό θαλάσσιο καταφύγιο, όταν η Αθήνα όπως τούτες τις μέρες καιγόταν από τη ζέστη.

ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ σε κοντινές αποστάσεις ξεκινώντας από το Σκαραμαγκά, άντεχε ακόμη ο κόλπος της Ελευσίνας και οι δυτικές περιοχές μπορούσαν, τότε, να χαρούν κοντά τους τη θάλασσα.

ΠΡΟΣΙΤΕΣ επίσης και του Πειραιά οι ακρογιαλιές και στη σειρά έπειτα τα δυο «Φαληράκια», το Νέο και το Παλιό, που τραβούσαν τότε τον περισσότερο κόσμο που κατέβαινε στις παραλίες με το τραμ, τον Ηλεκτρικό και με τα λεωφορεία.

ΣΥΧΝΑ από τις κοντινές γειτονιές, την Καλλιθέα, τη Ν. Σμύρνη ξεκινούσαν για τις ολοήμερες εκδρομές τους και πολλές φορές έφταναν εκεί με τις σούστες, που δούλευαν στη Λαχαναγορά. Είχαν μαζί τους όλα τα εφόδια για να περάσουν στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο. Επαιρναν και τ' άλογά τους τη δροσιά με το θαλάσσιο μπάνιο τους.

ΣΤΑ χρόνια της Κατοχής και αργότερα οι αντιστασιακές οργανώσεις της Σπουδάζουσας (η ΟΚΝΕ, το ΕΑΜ Νέων) και από το 1943 κυρίως η ΕΠΟΝ είχαμε στις εκδρομικές μας καλοκαιριάτικες εξορμήσεις το Παλαιό Φάληρο στο κτήμα του Γκρόμαν (εκεί που σήμερα είναι το εγγλέζικο νεκροταφείο), φτάναμε με τα «γκαζοζέν» της εποχής κάθε Κυριακή σε μια οργανωμένη εκδρομική εξόρμηση, στα πλαίσια που τα είχε ετοιμάσει ο πολιτιστικός σύλλογος.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ εδώ πως για να χαρούμε τότε, με συγκρατημό βέβαια, τη θάλασσα χρειαζόταν μερικοί από την ομάδα να αναλάβουν τη μεταφορά (ποδαρόδρομο) του συσσιτίου μας από το Χημείο. Υπήρχαν πάντα πρόθυμοι οι συναγωνιστές που εναλλάξ είχαν το καθήκον της μεταφοράς. Ετσι ένα καροτσάκι το 'φερνε ως το Π. Φάληρο και το συσσίτιό μας είχε τότε και τα συμπληρώματα, που είχαν πρόθυμα προετοιμάσει οι συναγωνίστριες και που μοιράζονταν ακριβοδίκαια σ' όλη την ομάδα...

ΠΑΡΟΥΣΑ κι η μουσική κάλυψη με τα αντιστασιακά μας τραγούδια, τις απαγγελίες και κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφος ένας λεβέντης της ΕΠΟΝ, ο φοιτητής της Νομικής, ο Κωστάκης Ρέππας, με το βιολί του, που μας συνόδευε. Δυο χρόνια αργότερα τέτοιο μήνα ο Κωστάκης θα είχε μαρτυρικό θάνατο μέσα στο «Κρυστάλ» από την ομάδα των Λάμπου, Παρθενίου, Βελισσαρόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ και δίχως σύρματα και προσιτές οι ακρογιαλιές του Σαρωνικού, έστελναν και τη δική τους θαλάσσια αύρα στην πρωτεύουσα, εκεί που ο σημερινός τσιμεντένιος ατσάλινος φραγμός δεν τη φτάνει πια, όπως κάποτε που την ανακούφιζε η θαλάσσια αύρα του Σαρωνικού.

ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ, αλλά και βαρύτατα εγκληματική η κατάσταση, αυτή που έχει δημιουργηθεί με το Σαρωνικό και τις ακρογιαλιές. Ξεπουλημένα φιλέτα σε επιχειρηματίες που είναι ακρογιαλιές απλησίαστες για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τη νεολαία. Ολα φτιαγμένα και ραμμένα για τους Κροίσους τους δικούς μας και τους ξένους.

ΤΟ ΜΕΓΑ θέμα της διάσωσης του Σαρωνικού έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή με το κάλεσμά της σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη και φορέα για τη συγκρότηση πανελλαδικού μετώπου ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ για τα ξεπουλήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι εξωφρενικά και θα είναι εξαφανιστικά για το περιβάλλον και τη ζωή του αύριο.

ΜΑΖΙΚΗ η εκχώρηση των τουριστικών ακινήτων. Τριακόσια πενήντα περιουσιακά στοιχεία συνολικής έκτασης 70.000 στρεμμάτων βγαίνουν στο σφυρί. Και φυσικά ξεπουλιούνται τα «φιλέτα» της γης μας, του Σαρωνικού.

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της δημόσιας περιουσίας μπορεί ν' αντιμετωπιστεί, αλλά γι' αυτό χρειάζεται πανελλαδικό μέτωπο που μπορεί να πιέσει και μόνο έτσι μπορούν ν' ακυρωθούν οι συμβάσεις και ο λαός ν' απολαμβάνει τη δημόσια περιουσία, που σήμερα του τη στερούν και στις δικές του θάλασσες και παραλίες του έχουν επιβάλει «φερμπότεν»...

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, μιλώντας στη συνέντευξη, πρότεινε συντονισμό με τους κατοίκους σ' όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά και σ' όλη την Ελλάδα. Είναι τεράστιας σημασίας το θέμα της διάσωσης του Σαρωνικού. Δεν ενδιαφέρει μόνο τους παράλιους. Μας άρπαξαν τη γη μας, «σκότωσαν» την Αττική και τώρα θα αποτελειώσουν με ταχύτατες διαδικασίες ό,τι έχει μείνει και θα εγκαταστήσουν διόδια πληρωματικά βέβαια για να βρέχουμε τα πόδια μας στη θάλασσα! Πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Χρειάζεται ν' απαντήσουμε σ' αυτό το κάλεσμα. Να σώσουμε το Σαρωνικό! Αγώνας ενωμένος και χωρίς καθυστέρηση.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ