Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

(Επιτακτική Ανάγκη)

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ πάνε κι έρχονται, μας κυκλοφέρνουν στ' αλήθεια «μαλακά» τη μια στην Ασπρη Θάλασσα (το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του) την άλλη το Ιόνιο, το πολύπαθο με τις πασίγνωστες εστίες που 'χουν στου χρόνου τη διαδρομή πληρώσει με τίμημα βαρύτατο τον Εγκέλαδο.

ΤΟ ΜΕΓΑ θέμα της αντισεισμικής θωράκισης με όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα πρόσφατα καθώς ολοκλήρωνε τη συνέντευξή της για το σημαντικό θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς επίσης κι αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών, το οποίο στην Αττική έχει χτυπήσει κόκκινο...

ΝΑ ΠΟΥΜΕ για την αντισεισμική θωράκιση; ρώτησε για να δώσει την απάντηση: Εδώ στην Ιαπωνία άρχισαν και πέφτουν τα σπίτια, που είχε λύσει το πρόβλημα και πρόσθεσε: «Οταν η χώρα αυτή, η οποία είναι παράδειγμα στην αντισεισμική προστασία, έχει προβλήματα, φανταστείτε εδώ...»

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ είπε, έχουν δημοσιεύσει, πως περιμένουν σεισμούς των 7 Ρίχτερ; Τι θα γίνει; Είναι ένα άλλο θέμα και θα έρθουμε και σ' αυτό στο επόμενο διάστημα. Εμείς, είπε, δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη και να ακούμε ότι όλα τα κόμματα αδιαφόρησαν γι' αυτό το ζήτημα και να το θυμόμαστε σε κάθε τοπικές εκλογές, δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την ευθύνη. Αν θέλουν ας μας ακούσουν από την κυβέρνηση. Αν δε θέλουν ο καθένας πρέπει να σηκώνει το μερίδιο ευθύνης που έχει πραγματικά...»

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, ύστερα απ' όσα έχει ζήσει με τους σεισμούς η χώρας μας είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Τεράστιες είναι επίσης οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ανεπαρκή πολιτική της πάνω σ' αυτόν το τομέα.

ΥΣΤΕΡΑ από τόσες μεγάλες καταστροφές λογικό ήταν κι εμείς να οργανώναμε την αντισεισμική προστασία την ασπίδα παρέμβασης που έπρεπε να κρατά και να 'ναι συνεχώς άγρυπνη η κυβέρνηση. Πώς μπορούν ν' αντιμετωπιστούν τα υποχθόνια τέρατα όταν είδαμε στην πρωτεύουσα πολυκατοικίες να πέφτουν σαν χάρτινος πύργος.

ΑΝΕΠΑΡΚΗ τα μέτρα θωράκισης και ουσιαστικά πάντα βραδυπορούντες είμαστε ξαρματωμένοι και ανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε, αν κάποια στιγμή χτυπήσει ο Εγκέλαδος ξαφνικά.

ΔΕΝ είμαστε μόνο αντισεισμικά ανέτοιμοι για αποφασιστική παρέμβαση, δε λειτουργεί το σύστημα συνεχούς ενημέρωσης ιδιαίτερα για τις περιοχές εκείνες, που οι κάτοικοί τους είναι υποχρεωμένοι να ζουν νύχτα μέρα με τους σεισμούς. Και που πρέπει να γνωρίζουν πολλά γι' αυτούς.

ΤΟ ΙΟΝΙΟ και τα νησιά του (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος), είναι, όπως είναι γνωστό, από τα πιο σεισμόπληκτα σημεία της χώρας. Πασίγνωστοι οι μεγάλοι σεισμοί του 1953 με εκατοντάδες νεκρούς και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ό,τι ο ανθρώπινος μόχθος είχε δημιουργήσει στα νησιά.

ΕΙΝΑΙ έτσι πολύ φυσικό τα νησιά να ζητούν να εξασφαλιστεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντισεισμική προστασία. Κι αυτήν ακριβώς την επιτακτική ανάγκη έφερε στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό και τόσο επίκαιρο αυτό ζήτημα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Κεφαλονιάς. Μαζί επίσης και με τον ίδιο στόχο κινήθηκε και η ΝΕ Ζακύνθου, που κι αυτή έχει με τους σεισμούς παμπάλαιους λογαριασμούς. Στους σεισμούς του 1953 η φωτιά ολοκλήρωσε την καταστροφή. Ενα ντοκουμενταρισμένο υπόμνημα καταγράφει λεπτομερειακά τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική θωράκιση.

ΑΛΛΑ η αντισεισμική θωράκιση δεν περιορίζεται μόνο για τα νησιά του Ιονίου, αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να υπογραμμιστεί πως πρέπει να βασίζεται σ' όλα τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης.

ΣΥΧΝΑ ακούμε να μας λένε, κάθε φορά, που έχουμε κάποια μικρή ή μεγάλη δοκιμασία με τους σεισμούς, πως είναι ανάγκη να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και πως η μάθηση αυτή, η άσκηση αυτή, πρέπει ν' αρχίσει από τα πρώτα της ζωής βήματα. Σωστά όλα αυτά να τα μάθουμε, να τα κάνουμε, αλλά τα λόγια δε φτάνουν.

ΚΙ ΑΣ θυμηθούμε πως ο μεγάλος σεισμός του Σεπτέμβρη 1999 στην Αθήνα κι οι τραγικές συνέπειές του έφεραν στην επιφάνεια την τραγική ανυπαρξία ενός συνολικού σχεδίου θωράκισης της πρωτεύουσας, αλλά και της χώρας από τους σεισμούς. Η Αθήνα πήρε τα τελευταία χρόνια μια αρκετά γερή πρόγευση με τους σεισμούς, ευτυχώς χωρίς μεγάλες καταστροφές.

ΑΛΛΑ το κακό πάντως είναι, πως καθώς ξεμακραίνουμε από τη δοκιμασία, όλα ξεχνιούνται. Κι η χώρα μένει ξαρματωμένη κι ο λογαριασμός με το μυθικό θεριό, τον Εγκέλαδο απλήρωτος. Αυτόν τον σκότωσαν με μπαμπεσιά βάζοντας ολόγυμνη την πανέμορφη Αφροδίτη να προβάλει μπροστά στη σπηλιά και να τον παρασύρει έξω, ώστε να τον πλήξει θανάσιμα ο Ηρακλής.

ΑΛΛΑ τα αρχαιοελληνικά παραμύθια δε φτάνουν. Η ανάγκη για μια σύγχρονη και μ' όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αντισεισμική θωράκιση είναι επιτακτική. Να βιαστούμε, πριν κάποια στιγμή οι σεισμοί μας αιφνιδιάσουν. Οπως συχνά γίνεται. Κι όπως την πάθαμε πολλές φορές.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ