Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

(Το μεγάλο ταξίδι της ΚΝΕ)

ΟΙ ΠΥΛΕΣ του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κλείνουν απόψε στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η κόκκινη νεολαιίστικη πολιτεία, που άνοιξε τα πανιά της για το μεγάλο ωραίο της νιότης ταξίδι, όργωσε απ' άκρη σ' άκρη όλη τη χώρα.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, που διαβάζουμε, τα λένε όλα και βεβαιώνουν με ποια δυναμική, με ποια θέληση οι ταξιδιώτες νεολαίοι μας ανάλαβαν το μεγάλο ταξίδι στα τριάντα ένα χρόνια, που συμπλήρωσε φέτος το Φεστιβάλ. Είναι 350 οι εκδηλώσεις, που έγιναν σε συνοικίες, σε χωριά και σε πρωτεύουσες νομών, στις οποίες παρουσιάστηκαν πάνω από 600 μουσικά ερασιτεχνικά σχήματα και πάνω από 100 θεατρικά.

ΚΕΝΤΗΣΕ κυριολεκτικά το φετινό φεστιβάλ, σημείο με σημείο όλη τη χώρα, από τη Θράκη, από τα πανέμορφα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, έως την Κρήτη, το Ιόνιο και της Ηπειρος τις σταθμεύσεις. Κρυστάλλινο, αισιόδοξο, γιομάτο πίστη κι αγωνιστική διάθεση ακούστηκε παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ.

ΠΛΟΥΣΙΑ επίσης και επίκαιρη η θεματολογία του, βγαλμένη από τα καυτά, βασανιστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες σήμερα. Ενα ταξίδι, που το σύνθημά του ανέμισε στη διαδρομή του ολόκληρη σε τούτα τα λόγια: «Μαθαίνουμε την αλήθεια. Αλλάζουμε τον κόσμο».

«ΔΕΝ επιλέξαμε τυχαία το σύνθημα αυτό», υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. «Συστηματικά γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί "το μαύρο - άσπρο", η νεολαία βομβαρδίζεται από ένα πλήθος πληροφορίες, που στην ουσία παραπληροφορούν, σε μια προσπάθεια αντικομμουνισμού σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γίνει αποδεκτή από τη νεολαία η λογική του "μονόδρομου" πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τη ζωή της και πως πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση...».

ΚΑΙ δεν είναι λίγα όλα εκείνα, που οι νέοι πρέπει να μάθουν σε πολλά και θεμελιακά, αυτά που συστηματικά παρασιωπούν, διαστρεβλώνουν μ' όλους τους τρόπους δικοί μας, αλλά και ξένοι παραχαράκτες της Ιστορίας μας.

ΒΑΘΥ το όργωμα με το υνί στα γερά χέρια της ΚΝΕ. Περπατάμε στη γη μας, όχι για να κυνηγήσουμε ηλιοβασιλέματα, αλλά για μια γνωριμιά της γης, του κόσμου της. Με τους ξωμάχους της, μ' όλους εκείνους, που ακούραστα τη δουλεύουν κι ο κόπος τους χάνεται. Καταδικασμένοι στη φτώχεια, πνιγμένοι στα χρέη. Να μάθουμε από τους ίδιους μέσα στο χωράφι τους την αλήθεια τους. Και να σταθούμε δίπλα τους.

ΠΑΡΟΥΣΑ η ΚΝΕ στη φετινή επέτειο στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Με δίψα να σκύψει, να μάθει, η νεολαία αναζητεί, μαθαίνει την αλήθεια και απαντά έμπρακτα στη βρώμικη αντικομμουνιστική προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να μηδενιστεί, να ξεχαστεί η τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης, των κομμουνιστών και της Αντίστασης για τη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Η μεγάλη αυτή ώρα του κόσμου θα μένει χαραγμένη πάντα στην καρδιά της ανθρωπότητας.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει: «Θέλαμε και πετύχαμε οι νέοι να έρθουν σε επαφή με το κίνημα στη χώρα μας, με την πραγματική ιστορία του τόπου». Και προσθέτει: «Αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε μόνιμα για να γίνει γνωστή η ιστορία του Κόμματός μας, του λαϊκού κινήματος, πηγή έμπνευσης στη νέα γενιά, κόντρα στη λογική του "χάσματος των γενεών", που καλλιεργούν τ' άλλα κόμματα και οι μηχανισμοί τους, για να μην έρθει η σημερινή γενιά σε επαφή με την ιστορία του λαϊκού κινήματος».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης με τα χιονισμένα μαλλιά βρέθηκαν παραστάτες στο συναπάντημά τους με τα νιάτα του Φεστιβάλ. Εζησαν τη μεγάλη εποποιία του λαού μας. Ο λόγος τους λιτός, σεμνός, ξάστερος, είναι η αλήθεια της Ιστορίας μας. Το ταξίδι τελειώνει με επιτυχία. Μια νέα σελίδα για τα ελληνικά νιάτα και την ΚΝΕ, ανοίγει το Κόμμα μας με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που διοργανώνει. Είναι μια ιδιαίτερης σημασίας και ευθύνης παρέμβαση στη νέα γενιά και τα προβλήματά της. Τη νέα γενιά, που, καθώς τελειώνει το Φεστιβάλ, αντηχεί από χιλιάδες στόματα: «Μαθαίνουμε την αλήθεια. Αλλάζουμε τον κόσμο». Με το ΚΚΕ αύριο για τη νέα σελίδα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ